Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
358,23 Ft
Euró
386,62 Ft
Font
449,84 Ft
Bitcoin
62,055 $

Nagy Márton: akár 2024 első félévéig is tarthat a recesszió

A gazdaságfejlesztési miniszter szavai alapján kemény időszak jön.

Budapest, 2022. június 20. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a Széchenyi Kártya Program legújabb termékeirõl tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án. A kkv-szektor a háborús környezet ellenére is olcsó, elérhetõ hitelforráshoz jut a Széchenyi kártya program folytatásával - hangsúlyozta Nagy Márton a sajtótájékoztatón. MTI/Soós Lajos
Gazdaság

Bense Róbert

Szerkesztő

Nagy Márton a Mathias Corvinus Collegium budapesti központjában csaknem egy órán keresztül beszélt az ország gazdasági kilátásairól, valamint a kormány céljairól, a jelenlegi kihívásokra ugyanis „komplett gazdasági és politikai megoldások kellenek.

A gazdaságfejlesztési miniszter felhívta rá a figyelmet, hogy minden válság más és más, a mostani azonban az eddigieknél is keményebbnek ígérkezik, amely nagyon nehéz gazdasági környezetet teremthet – írta meg az Index. Soron kívül Ennyibe kerülnek a jegyek a magyar válogatott utolsó felkészülési meccsére

Nagy Márton szerint jelenleg a recessziótól jobban kell félni, mint az inflációtól, és biztos abban, hogy „2023-ban recesszió lesz, és ez akár eltarthat 2024 első félévéig”. Elmondta továbbá, hogy a mostani inflációs sokk a járványhelyzet és a háború együttes következménye, mely tartós is maradhat.

Nagy kiemelte, hogy a dollár erősödése nem hat pozitívan a többi valutára, az egymást gerjesztő hatások pedig megélhetési válságot okoznak, ami politikailag nehezen kezelhető, gazdasági szempontból pedig nincs rá egyetlen jó megoldás.

Kiemelte, hogy Európa kapott egy plusz válságtényezőt is a nyakába amit az energiafüggőség és a gabonaszállítmányok blokkolása okoz, a szankciós politika pedig még nehezebb helyzetet és úgynevezett „mesterséges recessziót” eredményezhet.

„A magasabb infláció miatt önmagától is kialakulhat egy recesszió, de van egy olyan opció is, hogy mesterséges recesszió fog kialakulni. Ez egy tudatos gazdasági lépés lenne, hogy mindenképpen stabilizálódjon az infláció. De politikailag ez egy rémálom” – mondta.

A gazdaság ráadásul fokozatos lassulásba kezd, amit legfeljebb fél éven belül a munkaerőpiac is követ majd, ami azt eredményezheti, hogy az emberek szembefordulnak a politikával. Ugyanakkor jelenleg még az EU munkaerőpiaca erősnek tűnik.

Az MNB minden eddiginél borúlátóbb inflációs jelentésére úgy reagált, hogy ez a válság és a közelgő recesszió következménye, melyek begyűrűznek Magyarországra is, végül azt is aláhúzta, hogy „az uniós forrásokat meg kell szerezni. Ezért az EU forrásokat be kell húzni, és az EU-val meg kell egyezni.”