Aki most tervez esküvőt, mélyen a zsebébe nyúlhat: 15-20 százalékkal emelkedtek a költségek

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. május 21. - 18:46

A koronavírus-járvány alapjaiban rengette meg a világot, ám olyan területekre is rendkívül negatív hatással volt, mint az esküvőszervezés.

Az ATV Híradónak nyilatkozó esküvőszervezők elmondása szerint igen jelentős mértékben, közel 15-20 százalékkal emelkedtek egy esküvő költségei a járvány óta, a legnépszerűbb verzió pedig a 80-100 fős lakodalom, mely az aktuális árakat tekintve akár 3-5 millió forintba is kerülhet.

Hosszasan lehetne sorolni azokat az elemeket, melyek elmaradhatatlan kellékei egy esküvőnek, így például a gyűrű, a virágcsokor, vagy a torta mind alapvetően szükségesek egy esküvő lebonyolításához. Kaiser-Nagy Mariann esküvőszervező az ATV Híradónak nyilatkozva lesújtó adatokat közölt az aktuális árakról, s megosztotta, az utóbbi évekhez képest igen jelentősen emelkedtek a költségek.

“A per fő költségek mindenképpen növekedtek nagyjából tizenöt-húsz százalékkal. Minden szolgáltató leköveti az áremelkedést, ugyanis itt nem csak az üzemanyagárak, hanem minden eszköz, illetve virág, az ételek beszerzési ára is növekedett”

– osztotta meg az esküvőszervező.

Vörös-Garai Szilvia szertartásvezető pedig megosztotta, hogy ezen felül még azzal is számolniuk kell a jegyeseknek, hogy a ceremóniamesterek költsége is emelkedett, melynek kapcsán elárulta:

“Nagyon változóak az árak egyébként, nagyon széles skálán mozognak minden szegmensben. A ceremóniamesterek ára például olyan 230-300 ezer forintra rúg”.

Debreczeni Attila ceremóniamester pedig azt tapasztalta, hogy főként a 70-80 fős esküvők népszerűek a magyar párok köreiben, kiemelve, hogy jelenleg a korlátlan étel- és italcsomag 25 ezer forinttól indul, de “a határ a csillagos ég”, hangsúlyozva, hogy két évvel ezelőtt még 20 ezer forint volt egy ilyen csomag.

A ceremóniamester azt is megosztotta, hogy a párok évről évre előre foglalnak, ezzel azonban az a legnagyobb probléma, hogy nem tudnak előre számolni az ételek árával, ennek okán pedig több esetben is beleírják a szerződésbe a lehetséges drágulás kritériumait. Minden szakértő egyetértett abban, hogy minél hamarabb érdemes elkezdeni az esküvő szervezését, lehetőleg 8-10 hónappal a kiválasztott időpont előtt.