Komoly veszélyeket hordoznak magukban a Föld körül keringő Starlink-műholdak

SpaceX
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 22. - 20:30

Habár a SpaceX ambiciózus projektje révén valóban eljuthat az internet a világ rejtett szegleteibe is, a csillagászok és az űrhajósok nem éppen repesnek az örömtől a műholdak kapcsán.

A Southamptoni Egyetem asztronautikai kutatócsoportjának legutóbbi tanulmányából kiderült, hogy a SpaceX műholdjai a világűrben történő ütközéshez közeli incidensek majdnem feléért felelősségre vonhatóak – írta a LiveScience magazin.

Ezek az esetek akkor játszódnak le, amikor két űrhajó vagy műhold egymástól 1 kilométeres távolságba, vagy annál közelebbre kerül, ez pedig a Starlink szatelliteknél hetente legalább 1 600-szor fordul elő.

Még ha furcsa is kimondani, a SpaceX műholdjai hordozzák magukban napjainkban a legnagyobb veszélyeket, ezért nem csupán a csillagászok megfigyeléseit korlátozzák a róluk visszaverődő fények miatt, hanem potenciális becsapódásokat is előidézhetnek, amivel missziók tucatjait tehetik tönkre.

Ennek ellenére az Elon Musk által vezetett vállalat további 1 735 egységet tervez Föld körüli pályára állítani, amivel ugyan megerősíthetik a teljes hálózat térerejét, azonban végeláthatatlan problémákat okozhatnak más szerkezeteknek.

Az egyik szakavatott mérnök úgy gondolja, egyre inkább kicsúszik a szakemberek kezei közül az irányítás, ezért minél hamarabb ki kellene dolgozni egy nemzetközi szabálycsomagot, amivel megakadályozható a probléma eszkalálódása.