Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,56 Ft
Euró
396,91 Ft
Font
471,68 Ft
Bitcoin
66,989 $

Folyamatban lévő vulkáni aktivitás nyomaira bukkantak a Vénuszon

A szakértők két hatalmas, kanyargó lávafolyamot észleltek az égitesten.

...svg content...Fotó: NASA/JPL-CALTECH
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy friss tanulmányból kiderül, miszerint folyamatban lévő vulkáni aktivitás nyomaira bukkantak a Vénuszon. A beszámoló alapján Davide Sulcanese, a Chieti-Pescarai D’Annunzio Egyetem doktorandusza és kollégái két hatalmas, kanyargó lávafolyamot észleltek az égitesten. A témát illetően érdemes hozzátenni: a Föld és a Vénusz egymás szomszédjai, a két bolygó egy időben alakult ki, és hasonló anyagú, illetve méretű. Ennek ellenére a Föld egy, az élet számára tökéletes objektum, míg a Vénuszról ez már nem mondható el. Az eltérésre az egyik magyarázat, hogy évezredekkel ezelőtt több apokaliptikus kitörés is elkezdődött a Vénuszon, ami az üvegházhatást fokozva forró sivataggá alakította az égitestet.

A Vénuszon ma is találhatóak vulkánok, a légkör azonban gyakorlatilag átláthatatlan, kitörést ezért még nem dokumentáltak. Az 1990-es években a NASA Magellan űrszondája ugyan képes volt megvizsgálni a bolygó nagy részét, ám viszonylag alacsony felbontású képein nehéz feladat volt kiszúrni a potenciális kőzetolvadékot. A szakértők most modern szoftverrel elemezték a Magellan adatait, és két egyértelmű lávafolyamot találtak: az egyik a Sif Mons nevű pajzsvulkán oldalában, a másik pedig a vulkánokkal tarkított síkság, a Niobe Planitia nyugati részén húzódik – írja a 24.hu a New York Times cikkére hivatkozva. Soron kívül Rogán Antal soha nem akarna miniszterelnök lenni

Hozzáteszik: bár a kutatók korábban is gyanakodtak rá, hogy a Vénuszon zajlanak még kitörések, egy dolog feltételezni az aktivitást, és egészen más meg is figyelni. A bolygót nem jellemzi a földihez hasonló lemeztektonika, a jelek alapján azonban a mélyben történik valami, ami elősegíti a vulkanizmust. A légkörben egyébként korábban detektáltak már tűzhányókhoz köthető gázokat, de egészen 2023-ig nem került elő közvetlen bizonyíték az aktív vulkanizmusra. Kiemelik: a mostani a második alkalom, amikor sikerül igazolni a tűzhányók folyamatban lévő tevékenységét. A szakértők szerint mindkét lávafolyás hasonló méretű, mint amilyeneket 2018-ban észleltek a hawaii Kilauea tűzhányónál.

A csapat az új adatok alapján úgy véli, hogy a korábban feltételezettnél lényegesen több kitörési esemény zajlik a Vénuszon – részletezik a cikkben, amelyben arra is kitérnek: a felfedezés a bolygón észlelt foszfin rejtélyét is megmagyarázhatja. 2020-ban egy kutatócsoport bejelentette, hogy foszfint észlelt az égitest légkörében, és mivel az anyag az élet lehetséges jele, az adatokat komoly izgalom övezte. A vegyület ugyan vulkanizmussal is kialakulhat, sok szakértő azonban eddig azt állította, hogy a Vénusz nem elég aktív a foszfin létrejöttéhez. A friss tanulmány alapján viszont igenis van elég működő tűzhányó a felszínen – hangsúlyozzák.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a James Webb űrteleszkóp szemtanúja lehetett a legidősebb galaxisok születésének: alig néhány százmillió évvel az ősrobbanás után jöhettek létre. Kétségtelenül izgalmas témáról van szó, ami sokak számára érdekes lehet, ebben a cikkünkben pedig bővebben is kifejtettük. Emellett azt is megírtuk, hogy földméretű bolygót fedeztek fel, amely akár százmilliárd évig is létezhet. De van egy apró bökkenő, ugyanis a csillaga nem volt túl kegyes hozzá. Míg május közepén a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) jelentése által arról érkezett hír, hogy az utóbbi idők legerősebb napkitörését sikerült megörökíteni.

Rogán Antal elárulta, miért nem szívlelték egymást Magyar Péterrel

Rogán Antal egy nagyon fontos pontra mutatott rá, arra, hogy Magyar Péter miért „fújt rá” annyira az évek alatt.