Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
364,20 Ft
Euró
394,87 Ft
Font
467,76 Ft
Bitcoin
69,532 $

Mennyi ülés, illetve állás számít egészségesnek egy nap? Kutatók megtalálhatták a választ

Egy friss kutatás megtalálta az optimális üléssel és állással töltött időt, amely segíthet megelőzni a szívbetegségek és a diabétesz kialakulását.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő

Azt már több kutatás is bebizonyította, hogy a túl sok ülés nem tesz jót az egészségnek, például hát- és gerincproblémák kialakulását és elhízást okozhat, de a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata is magasabb lehet emiatt. Christian Brakenridge, az ausztráliai Swinburne University of Technology munkatársa nemrég a szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség kockázatának kapcsán próbált választ adni a nagy kérdésre, hogy mégis mennyi üléssel, illetve állással töltött idő számít egészségesnek.

A The Conversation című tudományos lapban megjelent kutatás szerint több mint kétezer felnőttet vizsgáltak, akik egy héten keresztül testszenzorokat viseltek, mialatt megfigyelték őket. A kísérlet kezdetekor megmérték a résztvevők vércukorszintjét, inzulin-érzékenységét és derékbőségét, majd az adatokból létrehoztak egy modellt: az megmutatja a napi ülés, állás, alvás, könnyű és nehéz fizikai aktivitás optimális arányát, amely betartásával csökkenthető lehet a szívbetegségek és a diabétesz kockázata. Soron kívül Havas Henrik az ATV-botrányról: az adatgyűjtésről tájékoztatni kellett volna Magyar Pétert

A könnyű fizikai aktivitás a tudósok meghatározása szerint olyan tevékenység, amihez percenként kevesebb, mint 100 lépést kell megtenni. Ilyen lehet például az, ha kimegyünk a mosdóba, míg a nehéz fizikai aktivitás a tudósok modelljében 100-nál több lépést jelent percenként, ami egy kiadós sétának vagy edzésnek feleltethető meg. A szakértők végül arra jutottak, hogy az optimális, egészséges arányok így néznek ki: 8,3 óra alvás; 2,2 óra könnyű, 2,2 óra mérsékelt-erőteljes aktivitás; 5,2 óra állás és 6 óra ülés.

A rendszeres mozgás mindenkinek javasolt

Az eredményeik emellett azt mutatják, hogy ha rendszeresen megszakítjuk az ülést könnyű fizikai aktivitással (például óránként 3-5 perces sétával), az javíthatja az anyagcserénket, különösen ebéd után. A kutatás szerzője mindemellett azt javasolja, hogy amennyiben lehetséges, csökkentsük az ülőmunkával töltött időt, végezzünk több könnyű és mérsékelt-erőteljes fizikai aktivitást, és törekedjünk az egészséges, 7,5 és 9 óra közötti alvás elérésére. Ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy az optimum nem csupán az időtartamban keresendő.

Mindenkinek mások az igényei, az egyén egészségügyi állapotától, valamint életmódjától függően változhat az elfogadható ülés és állás aránya. Mindazonáltal a szakemberek szerint a megfelelő testtartás fenntartása, valamint a rendszeres mozgás mindenkinek javasolt a jó fizikai és mentális egészség megőrzése érdekében – szemlézte a cikket az RTL. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy öt évvel is tovább élhetnek azok, akik egészséges életmódot folytatnak: egy tanulmány szerint az élettartamot rövidítő gének hatása jelentősen csökkenthető, ha egészségesen élünk.

Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hány lépést kell megtenni egy nap 60 év felett, hogy elkerüljük a szívbetegségeket. Annak tudatában elmondható, hogy ha az idősek betartják a javaslatokat, nemcsak jó kondiban maradnak, hanem a szívbetegségeket is elkerülhetik. Míg a Journal of the American College of Cardiology folyóiratban publikált tanulmány meglepő nemek közötti különbséget fedett fel: az ugyanis arra a megállapításra jutott, hogy a testmozgást illetően a nők állnak úgymond „nyerésre” a nemek közti képzeletbeli versenyben.