Míg a tavalyi aszály főleg a később érő almára volt hatással, az idei hideg a csonthéjasoknál okoz problémát. A szakértők szerint „jelentős a veszteség, hullanak a gyümölcsök, nem növekednek”.
Egyelőre nem lehet megállapítani, hogy a későn jött csapadék segített-e a meggynek abban, hogy elérje a feldolgozók által elvárt méretet, miközben 40-50 százalékos költségemelkedés is várható.
A vásárlók úgy vélik, a magyar szabadföldi eper sokkal finomabb, mint a fóliás vagy az import eper, emellett az árakat is lejjebb viheti, ezért alig várják, hogy újra kapható legyen.
Kevesebb, jobb, drágább – röviden így lehetne összefoglalni az idei magyar dinnyeszezont.
Az élelmiszer-ellátottság globális szintű probléma, hiszen rengetegen éheznek a világon, a helyzet pedig súlyosbodhat, mivel a klímaváltozás hatására nem teremhet majd annyi gabona, zöldség és gyümölcs, amivel ki lehetne elégíteni a nemzetközi piac keresletét.