Dollár
395,33 Ft
Euró
412,92 Ft
Font
481,69 Ft
Bitcoin
17,124 $

Gyenge lett a krumplitermés, kevesebb kerülhet a boltokba

Fotó: Unsplash/Hai Nguyen
not image

Borbély Fanni

2022. október 31. - 13:52

Az EU Bizottság által készített legfrissebb, októberi becslés szerint a blokk legnagyobb termelője, Németország 8 százalékkal kevesebb krumplit tudott termeszteni egy hektáron, az elmúlt 5 év átlagához képest.

A Mezőhír.hu nyomán a Mandiner arról számolt be, hogy az EU legnagyobb burgonyatermelői közül – Németország, Lengyelország, Franciaország és Hollandia – két országban jelentősen megcsappant a krumplitermés, míg két országban átlagos volt a hozam.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

Ennek okán az Európai Unió minden országa komoly termésveszteséggel néz szembe, ami felhajtja az egyébként is elszálló árakat. A gyenge termés többek között a forró és száraz időjárásnak köszönhető, ami nem igazán kedvez a krumplitermesztésnek.

Az EU Bizottság legfrissebb, október becslése szerint Németországban, az EU legnagyobb termelőjénél az elmúlt öt év átlagához képest 8 százalékkal kevesebb burgonya termett egy hektáron, épp úgy, mint Franciaországban – mindkét országban mintegy 38 tonna az országos átlagtermés.

A becslés szerint Lengyelországban szerencsére jobb a helyzet, ahol közel a megszokott mennyiség, 28 tonna termett. Hollandiában sem panaszkodhatnak, hiszen a megszokott 41 tonnás mennyiséget takaríthatják be, ami egyben az EU második legnagyobb hozamának is számít.

A dánok örülhetnek leginkább, hiszen esetükben nem történt kiesés, így 42 tonnás hektáronkénti átlaggal számolhatnak. Komoly veszteségeket könyvelt el azonban idén három ország is, Belgium, Spanyolország és Románia, ezen országokban ugyanis átlagosan 10-11 százalékkal csökkent a hozam az előző 5 év átlagához viszonyítva.