A Greenpeace szerint a szibériai erdőtűz a történelem egyik legnagyobb katasztrófája

Fotó: Twitter/Tamer Yazar
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Szibéria északkeleti részén tomboló erdőtűz lehet a történelem legnagyobb tüze – közölték a Greenpeace Oroszország szakértői.

A Szaha Köztársaságot (Jakutföld), Oroszország legnagyobb és leghidegebb régióját olyan példátlan erdőtüzek pusztítják, amelyek mostanra nagyobbak, mint a világ többi tűzvésze együttvéve. A lakosok már hetek óta szükségállapotban vannak, mivel sűrű füst borítja el a településeket és éri el a több ezer kilométerre lévő városokat, miközben önkéntesek ezreit toborozták a tüzek leküzdésére.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

A Greenpeace környezetvédelmi csoport erdészeti vezetője, Alekszej Jarosenko a Moscow Timesnak nyilatkozva elmondta, hogy a legnagyobb tűz meghaladta a 1,5 millió hektárt.

„Ennek a tűznek körülbelül 400 ezer hektárral kell növekednie ahhoz, hogy a dokumentált történelem legnagyobbja legyen. Ezt a tüzet emberi erőfeszítésekkel lehetetlen megfékezni. A tűzoltóknak ehhez 2000 kilométer hosszú tűzvonalat kellene eloltaniuk”

– mondta Jarosenko.

Jarosenko szerint csak az eső tudná megállítani vagy jelentősen lelassítani ezt a tüzet, de a jelenlegi csapadékmennyiség túl gyenge ehhez.

„A legjobb esetben megmenthetnénk a tűz útjában lévő településeket és infrastruktúrát”

– mondta.

Jarosenko megjegyzései napokkal azután hangzottak el, hogy az ENSZ éghajlati jelentése megkongatta a vészharangot a globális felmelegedés miatt, és ambiciózusabb intézkedéseket sürgetett annak megakadályozására, hogy az éghajlatváltozás irányíthatatlanná váljon.

Szakértők szerint Szahara gyorsan melegedő éghajlata – a régió éves átlaghőmérséklete a 20. század eleje óta 3 Celsius-fokkal emelkedett –, valamint a 150 éves rekord szárazság és a nagy széljárás következtében a hatalmas tajgaerdők rendkívül gyúlékonnyá váltak.

A Greenpeace szakértője, Julia Davjdova a Moscow Timesnak elmondta, hogy a tüzek példátlan terjedése mögött a káros erdőgazdálkodási gyakorlatok állnak, mivel a regionális hatóságok nem kötelesek eloltani a tüzeket az úgynevezett „ellenőrzési zónákban” – az emberi településektől távol eső területeken. A Greenpeace által megszerzett új adatok szerint a másik gyakori ok a fakitermelés – mind az illegális, mind a legális fakitermelés.

Az Európai Unió Copernicus műholdas megfigyelőszolgálata szerint a szibériai erdőtüzek már most rekordmennyiségű, 505 megatonna szén-dioxidot bocsátottak ki. A NASA földmegfigyelő eszközének, a MODIS műholdas megfigyelései pedig azt mutatták, hogy az erdőtüzek füstje a múlt héten elérte az Északi-sarkot, feltehetően az ismert történelem során először.

Országszerte több mint 13,4 millió hektárnyi területet égettek le az erdőtüzek – ez nagyjából Görögország területének felel meg – csak a 2021-es évben – írja a Greenpeace hivatalos adatokra hivatkozva.