Dollár
429,44 Ft
Euró
414,98 Ft
Font
462,32 Ft
Bitcoin
19,404 $

Szakértők szerint a brit mutáció egy újabb hullámot indíthat áprilisban

Fotó: CDC
not image

Borbély Fanni

2021. február 24. - 14:32

A koronavírus új, fertőzőbb változata, melyet először az Egyesült Királyságban észleltek, nagy valószínűséggel egy új hullámot indíthat majd tavasszal, drasztikusan megnövelve a fertőzöttek számát világszerte.

A B.1.1.7 névre keresztelt variáns megjelenése után elképesztő gyorsasággal kezdett el terjedni a brit lakosság körében, azonban gyorsan ki is került az országból, az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) becslése szerint pedig a mutáció az Egyesült Államok 45 államában van jelen, az aktív fertőzöttek száma pedig megközelítőleg 1880 fő.

Soron kívül Már négy helyen szivárog a sérült Északi Áramlat 

Szakértők szerint az új variáns április vagy május környékén egy a korábbiaknál is nagyobb hullámot eredményezhet majd, ezzel kapcsolatban pedig felmerül a kérdés, hogy az amerikai kormány miként tudja majd megakadályozni a valószínűsíthető hullámot. Egyes szakértők szerint az oltások jelentik az egyetlen megoldást, ugyanis minél több ember éri el az immunitást a vírussal szemben, annál kevesebb az esély a vírus további terjedésére.

A szakértők többsége úgy véli, a megfelelő korlátozó intézkedések, az oltási programok, valamint a maszkok használata és a folyamatos távolságtartás mind megoldást jelenthet a jövőbeli hullám megelőzésére, sőt azt remélik, a nyár beköszöntével az új fertőzöttek száma és némi csökkenést mutat majd.

Ahogy arról a CNN is beszámolt, a CDC kedden közzétett adatai szerint eddig 44,5 millió amerikai polgár kapta meg a két dózisos oltás legalább első adagját, valamint megközelítőleg 19,8 millió polgárt oltottak be mindkét adag vakcinával, mely megközelítőleg a teljes amerikai lakosság 6 százalékát teszi ki.

Szakértők szerint néhány ember számára akár egyetlen adag vakcina is elegendő lehet a Pfizer/BioNTech, illetve a Moderna oltóanyagából, ám ez csak azokra érvényes, akik korábban már átestek a koronavírus-fertőzésen, így már kialakult szervezetükben egy bizonyos szintű immunitás a vírussal szemben, azonban a szakértők kiemelték, ennek tudományos bizonyítására további kutatásokra van szükség.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.