Dollár
397,19 Ft
Euró
419,12 Ft
Font
489,06 Ft
Bitcoin
17,169 $

Hamarosan megoldódhat a Moderna és Pfizer-BioNTech vakcinák szállítási problémája

Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

Hamarosan több francia vállalat is besegít a gyártásba, így a vakcinát megrendelő országok is hamarabb hozzáférhetnek a szállítmányokhoz.

Emmanuel Macron államfő a koronavírus elleni oltóanyagot gyártó nagy európai és francia gyógyszeripari vállatok képviselőivel kedd este folytatott találkozóját követően megerősítette, hogy a nyár végéig minden francia – aki kéri – megkaphatja az oltást, miután négy franciaországi telephelyen a hónap végén, március elején megkezdődik a vakcina gyártása, európai szinten pedig mintegy 2,3 milliárd adag biztosítására kapott garanciákat. A francia elnök jelezte, hogy a négy francia gyártóhelyen más gyógyszergyártók oltóanyagait fogják gyártani.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

Novemberben és decemberben a francia Delpharm már bejelentette, hogy a Pfizer-BioNTech oltóanyagát fogja gyártani az északnyugat-franciaországi Saint-Rémy-sur-Avre-ban található telephelyén, a svéd Recipharm pedig a Moderna vakcinájának gyártását vállalta a nyugat-franciaországi Monts-ban található üzemében. A francia Fareva pedig elvileg a CureVac vakcináját fogja csomagolni a délnyugat-franciaországi Pau-ban és az északi Val-de-Reuil-ben.

Az ipari miniszter szerdán elmondta: az első gyártótelep márciusban indul be a Moderna oltóanyaga számára, majd áprilistól a Pfizer-BioNTech vakcináját is elkezdik gyártani Franciaországban, májusban pedig a CureVac is beindítja a gyártását, amennyiben megkapja a szükséges forgalmazási engedélyeket.

Agnes Pannier-Runacher jelezte, hogy a francia Sanofi is – amely 2021 második felére halasztotta a saját vakcinája forgalomba hozatalát – részt fog venni a gyártásban.

Paul Hudson, a Sanofi vezérigazgatója múlt héten jelentette be, hogy cége besegít a Pfizer-BioNTech konzorciumnak a gyártásba, a francia gyógyszergyár több mint 100 millió adagot szállít le az Európai Uniónak 2021 végéig.

“Kidolgoztuk velük, hogy a németországi üzemükben fognak gyártani, ez hozzá fog járulni a kapacitások növeléséhez. Ha a saját vakcinájuknak megvannak a pozitív eredményei, áprilisban, akkor a saját oltóanyaguk gyártását is megkezdik” – mondta az ipari miniszter.

Jean-Yves Le Drian külügyminiszter eközben az Europe1 kereskedelmi rádióban megerősítette, hogy “amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a francia egészségügyi főhatóság (HAS) jóváhagyja és engedélyezi a Szputnyik V elnevezésű orosz oltóanyagot, nem lesz semmi akadálya a franciaországi forgalmazásának, ha megfelel azoknak a tudományos normáknak és szigorú ellenőrzési követelményeknek, amelyek Európában érvényben vannak”.