Dollár
393,99 Ft
Euró
413,00 Ft
Font
479,72 Ft
Bitcoin
16,983 $

Már tervezi a SpaceX az első Föld körüli pályára állított Starship-rakéta tesztrepülését

SpaceX
not image

Kulcsár Péter

2021. május 16. - 00:36

Bár egyelőre még csupán az SN15 prototípus következő magassági repülése van soron, bizalmas dokumentumok alapján már nem kell túlságosan sokat várnunk arra sem, hogy Föld körüli pályán láthassuk Elon Muskék vívmányát.

A The Verge magazin által kiszúrt szövetségi kommunikációs bizottsági dokumentum szerint a SpaceX még idén végrehajthatja az első keringési tesztet a Starship platformmal.

Soron kívül Varga Mihály sérelmezi az EU halasztását az uniós pénzekről való döntés kapcsán

Mindez nem meglepő, hiszen a Starshippel az Apollo-missziók után újból embert kívánnak küldeni a Holdra, később pedig a Marsra is, így ezek a repülések kulcsfontosságú alappillérei lehetnek a jövőbeni küldetések sikerességének.

Ahhoz, hogy képes legyen Föld körüli pályára állni a Starship, az űrhajót a 70 méter magas Super Heavy boosterek repíthetik az égbe a Dél-Texasban található Boca Chica-i bázisról való kilövést követően.

A booster nagyjából 170 másodperc után válhat le az egységről, majd szépen lassan visszarepülhet a Mexikói-öbölben állomásozó hajókra, amelyek nagyjából 30 kilométerre lesznek a partoktól.

Ezután a Starship Florida felett húzhat el, míg később Föld körüli pályára állhat, végül az északnyugati parton lévő Kauainál landolhat, az viszont egyelőre nem tisztázott, ez a folyamat milyen hosszú ideig tarthat.

A SpaceX a teszt ideje alatt szeretné a lehető legtöbb információt begyűjteni, ezáltal megérthetik a repülés dinamikáját, és az egység által megtett táv alapján kiszámíthatják, miként valósulhatnak meg élesben az első NASA-küldetések.