Előkerült és az Indiai-óceánban landolt az irányíthatatlanná vált kínai rakéta

Fotó: Pixabay
not image

Hujber Dávid

2021.május.9 - 06:38

Noha Kína kapott némi bírálatot, amiért nem tett erőfeszítéseket annak érdekében, hogy kontroll alatt tartsa a hordozórakéta leszállását, az illetékesek mindvégig azt mondták, hogy nem érdemes pánikba esni.

Kína elmondása szerint a nagy népszerűségre szert tevő Long March 5B névre keresztelt rakéta az Indiai-óceánban landolt. A hordozót még április 29-én indították útjára a Wenchang űrközpontból, hogy pályára állítsák a Tianhe-t, amit Kína jövőbeli űrállomásának első modulja.

A kínai állami média közleménye szerint a rakéta magyar idő szerint hajnali 4 óra 24 perckor tért vissz a légkörbe, és az alkatrészek legnagyobb része megsemmisült. A becsapódási pont valahol Indiától és Srí Lankától délnyugatra tehető.

Noha a leszállás időpontját meglehetősen pontosan meg tudták határozni, a lehetséges leszállóhely egészen a rakéta leereszkedésének utolsó percéig kérdéses volt. Egyes számítások szerint a törmelékek akár New Yorkban, Madridban, vagy Pekingben is landolhattak volna, de Chile és Új-Zéland is listán volt.

A Sky News a cikkében arról ír, hogy mivel a Föld felszínének nagy részét víz borítja, a szakértők szerint kicsi volt annak az esélye, hogy a törmelékek szárazföldre, esetleg lakott területre zuhanjanak, így még kisebb volt annak a valószínűsége, hogy emberek sérülhetnek meg emiatt.

A bizonytalanság okán azonban sokan kémlelték az eget, mert tartottak attól, hogy baj történhet. Az amerikai védelmi minisztérium sem volt elégedett Kína hozzáállásával, és elmondták, hogy az ilyen jellegű események során biztosítani kell, hogy a műveletek tervezésénél és azoknak végrehajtásánál figyelembe veszik az ehhez hasonló eseményeket.

Több mint 7 kilogramm radioaktív anyagot találtak két férfinál Indiában

Kína azonban mindvégig azt mondta, hogy nincs ok pánikba esni, miközben tavaly a típus első ilyen rakéta darabjai Elefántcsontpartban landoltak, és több épületet megrongáltak, de sérüléseket nem okoztak.

Peking még legalább tíz hasonló kilövést tervez, hogy különböző berendezéseket juttasson az űrbe, amiket Föld körüli pályára állítanak.