Megtagadta egy ország Elon Musk műholdas internetének értékesítését

Starwalk
not image

Kulcsár Péter

2021. november 30. - 22:53

Az indiai távközlési minisztérium felszólította a Starlinket, hogy azonnali hatállyal állítsa le a műholdas internetszolgáltatások értékesítését az országban, mivel jelenleg nem rendelkeznek az ehhez szükséges engedélyekkel.

A műholdas alapú szolgáltatásnyújtásához Indiában a kormány távközlési minisztériumának engedélyei szükségesek. Ezúton tájékoztatjuk a nagyközönséget, hogy az említett vállalat nem rendelkezik semmilyen engedéllyel a műholdas alapú internetszolgáltatások nyújtására, amelyeket a weboldalukon is el lehet olvasni – áll a kormány közleményében.

Ennek megfelelően a kormány felszólította a vállalatot, hogy tartsa be a műholdas alapú kommunikációs szolgáltatások nyújtására vonatkozó indiai szabályozási keretet, és azonnali hatállyal tartózkodjon a műholdas internetszolgáltatásoktól Indiában – tették hozzá.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

2021 júliusában a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk a barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC) tartott beszédében bejelentette, hogy augusztusban a Starlinknek az északi és déli sarkvidékek kivételével mindenhol globális összeköttetése lesz, ám a határidő néhány hónappal kitolódott, és az engedélyeket sem sikerült beszerezniük.

A Starlink India igazgatója, Sanjay Bhargava által e hónap elején megosztott vállalati prezentációban az állt, hogy a cégnél még mindig „folyamatban van a Starlinkek Indiába történő szállításához szükséges engedélyek megszerzése”, egyúttal hozzátette, hogy a 100 százalékban szélessávú internethálózat fontos katalizátora a vidékfejlesztésnek. A monológjában azt is megjegyezte, a vállalat azon dolgozik, hogy meghatározza azt a 12 körzetet, ahová a Starlinkeket a koncepció bizonyítása után az első fázisban szállítani fogják.

A vállalat célja, hogy 2022 decemberére 200 000 Starlink legyen az országban, ezáltal internetkapcsolatot biztosíthatnak azokon a területeken is, amelyek túl távoliak ahhoz, hogy más módon csatlakoztathatóak legyenek a globális hálózatra.