Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Semmit sem érnek a vakcinák, ha a koronavírus tovább mutálódik

Salgótarján, 2017. október 24. Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltás vakcináját készíti elő beadáshoz Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba. MTI Fotó: Komka Péter
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Súlyos következményei lehetnek az egyre intenzívebben terjedő covid-mutációknak az egészségügyben.

Kutatók jóslata szerint nemcsak a vakcinákat tudják majd kicselezni a folyamatosan felbukkanó új vírustörzsek, hanem a gyógyszerek, így például az antitestterápiához köthető készítmények hatását is semlegesíthetik.

Soron kívül Nashville-i lövöldözés: három 9 éves diákot ölt meg a kegyetlen támadó

A MedicalXpress elemzésében arról írnak, hogy az egyik márciusi tanulmányban brit és dél-afrikai mutációkat figyeltek meg tudósok, amely alapján rájöttek, hogy a Novavax fejlesztés alatt álló védőoltása 90 százalékos védelmet nyújtott az alapváltozattal szemben, azonban a dél-afrikai variáns ellenében mindössze 49,4 százalékos hatékonysági mutatóval bírt.

“Ha a vírus féktelen terjedése folytatódik és további kritikus mutációk keletkeznek, akkor örökké kell majd kergetnünk a folyamatosan változó SARS-CoV-2-t, ahogyan azt az influenzával tesszük” – olvasható a dokumentumban.

A tanulmány főszerzője, David Ho és kollégái kiderítették, hogy a Pfizer és Moderna vakcinái veszítettek főként az effektivitásukból a brit és dél-afrikai covid-mutációkkal szemben.

Megállapították, hogy bizonyos antitestkoktélok nem lesznek hatásosak a dél-afrikai variáns okozta megbetegedések kezelésében, valamint hogy ez a mutáció képes újrafertőzni azokat is, akik egyszer már felépültek a betegségből.

Laboratóriumi körülmények között 22 vérmintát vettek górcső alá, a tesztelések során azt nézték meg, hogy a mintákban található semlegesítő antitestek mennyire hatékonyan bánnak el a brit és dél-afrikai változattal.

A Pfizer és a Moderna korábban már végzett laboratóriumi teszteket, ám azokban csupán a dél-afrikaihoz hasonló törzzsel, nem magával a dél-afrikai variánssal szemben méretették meg oltásuk hatását; mindkét cég dolgozik emlékeztető oltáson, amely ezzel a törzzsel szemben is hatásos lehet.