Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,122 $

Univerzális, összes covid-mutáció ellen védelmet nyújtó vakcina fejlesztésébe kezdtek

Nyírtelek, 2021. március 12. Kerényi Attila háziorvos beoltja páciensét az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina második adagjával a háziorvosi rendelőjében Nyírtelken 2021. március 12-én. MTI/Balázs Attila
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Miközben világszerte egyre intenzívebben terjednek a koronavírus dél-afrikai, brit és brazil variánsai, addig tudósok éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy létrehozzanak egy univerzális védőoltást, ami véd az összes törzzsel szemben.

Legalább húsz kutatócsapat azon ügyködik, hogy a Sars-CoV-2 vírus által okozott világjárványt egyszer s mindenkorra magunk mögött hagyhassuk. Még mielőtt kitört volna a pandémia, számítani lehetett arra, hogy mutációk alakulnak ki, arra azonban senki sem gondolt, hogy globális problémáról lesz majd szó.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

Delphine Guyon-Gellin, a lyoni Osivax-projekt vezetője francia laboratóriumokban dolgozik kollégáival együtt azon, hogy a koronavírus azon részét megtámadó készítményt alkossanak meg, amellyel a sejteket közvetlenül megtámadja, ezáltal lényegében utat nyithatnának az antitestek részére, melyen keresztül bejuthatnának az ellenanyagok a kórokozóba.

Az emberi klinikai tesztelések egy éven belül megkezdődhetnek, jelenleg éppen állatokon ellenőrzik a szer hatékonyságát és biztonságát – olvasható az Euronews legutóbbi riportjában.

Az Osivax összesen 15 millió euró állami támogatást kapott a francia nemzeti befektetési banktól, és ugyanennyi összeget folyósíthat a vállalat számlájára az Európai Bizottság is.

Az Egyesült Államokban a Phylex Biosciences hasonló célokat tűzött ki, a cég vezérigazgatója, Pascal Brandys elmondta, a koronavíruson található tüskefehérje eliminálása kulcsfontosságú lehet a mutációk terjedésének megakadályozásában.

A szakember hozzátette, ha minden a jelenlegi tempóban zajlik, akkor könnyen elképzelhető, hogy 2022-re már rendelkezésünkre állhat egy általános védőoltás, ami megvédhet minket a fertőzőképesebb variánsoktól is.