Dollár
426,92 Ft
Euró
423,11 Ft
Font
483,21 Ft
Bitcoin
20,076 $

Átadhatják a koronavírus elleni antitesteket a beoltott édesanyák a magzataiknak és csecsemőiknek

Fotó: Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. március 8. - 16:23

Azok a kismamák, akiket beoltottak koronavírus elleni vakcinával, vagy terhességük alatt átestek a covid-fertőzésen, méhükben lévő magzataiknak, illetve szoptatott csecsemőiknek is védelmet biztosíthatnak a kórokozóval szemben.

A jeruzsálemi Sáre Zedek Egészségügyi Központ egy új protokollt dolgozott ki a szülészeti osztályon, melynek értelmében az újszülötteket minden esetben anyatejjel szükséges táplálni.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

Mindezt azért eszközölték, mert rájöttek, hogy a kismamák maszkban történő szoptatásakor a tejben található antitestek bekerülhetnek a gyermekek szervezetébe, ezáltal ellenállóbbá válhatnak a covid-fertőzéssel szemben – írta a The Jerusalem Post hírportál.

Korábban az oregoni Providence Rákközpont kutatói hat csoportba osztották a kismamákat, és megvizsgáltak azokat, akiket a Pfizer és Moderna biotechnológiai vállalatok vakcináival oltottak be. Kimutatták, hogy az anyatej az oltás beadása előtt antitestmentes volt, míg tizennégy nappal a vakcinációt követően már megnőtt az ellenanyagok koncentrációja.

Habár a kísérletek során kevés önkéntesen tudták elvégezni az ellenőrzéseket, ezért egy sokkal átfogóbb tanulmány kidolgozásába kezdtek, amellyel alátámaszthatják az előzetes feltételezéseiket.

“Az újszülöttek a terhesség ideje alatt a méhlepényen keresztül megkapják az édesanya antitesteit, így nem zárható ki annak a lehetősége sem, hogy koronavírus-fertőzés esetében ugyanúgy védettség alakulhat ki a szervezetükben” – magyarázta dr. Alona Bin-Nun, a Sáre Zedek Egészségügyi Központ szakorvosa.

Az anyatej rendkívül aktív anyag, tele van fontos molekulákkal, amelyek az édesanya egészségi és hormonális állapotát tükrözik, így járvány idején még fontosabb lehet a kisbabák természetes úton történő táplálása.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.