Dollár
432,50 Ft
Euró
420,54 Ft
Font
470,25 Ft
Bitcoin
19,424 $

Biztató hírek érkeztek a Novavax koronavírus elleni vakcináról

Veszprém, 2021. március 12. Oltásra készítik elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinákat a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2021. március 12-én. Ezen a napon folytatódott a regisztrált idősek oltása az intézményben. MTI/Vasvári Tamás
not image

Kulcsár Péter

2021. március 12. - 16:53

Az amerikai gyógyszeripari vállalat legutóbbi közleményéből kiderült, hogy a Covid19 ellen kifejlesztett védőoltásaik 96 százalékban hatásosnak bizonyultak.

Csütörtök éjszaka felfedte a Novavax a harmadik fázisú kísérleteinek végeredményét, melyek alapján az NVX-CoV2372 névre keresztelt vakcina 96 százalékos effektivitást mutatott az önkénteseknél.

Soron kívül Kormányinfó: erre számíthatnak az önkormányzatok a hatalmas áremelkedéssel

A Time értesülései szerint a Novavax-vakcina megvédte a fertőzés súlyos lefolyásától a pácienseket, továbbá a brit covid-törzzsel szemben is hatásos volt, bár a B.1.1.7 mutáció esetében az effektivitási ráta 86 százalékra esett vissza.

Ha tehát beleszámoljuk a koronavírustörzseket is, akkor a készítmény átlagosan 89,7 százalékos védelmet nyújt a ragályos kórokozó ellenében, ami komoly tudományos sikerként értékelhető, hiszen a Pfizer oltása 95, a Modernáé 94, míg a Johnson & Johnsoné 66 százalékos mutatóval rendelkezik.

A globális tesztelések egyik legfontosabb állomása Dél-Afrikában van, ahol jelenleg a kísérletek 2B szakasza zajlik. Azért is számít kulcsfontosságúnak ez a térség, mivel az országban az egyik legfertőzőbb koronavírus-mutáció vált dominánssá, ám ellene is eddig 55 százalékos hatékonyságot mutat a Novavax vakcinája.

A Novavax védőoltását úgy állítják elő, hogy Sars-CoV-2 vírusfehérjéket fecskendeznek rovarokba, majd a fertőzött sejteket amerikai sereghernyóba ültetik át, melynek lárvái később koronavírus-proteineket termelnek.

Ezt a fehérjét molekuláris buborékban, szuszpenzió formájában oldják fel, és ezt adják be injekcióval az embereknek, így az immunrendszer képes lesz ellenanyagokat létrehozni. A módszer teljesen biztonságos, mellékhatásokat csak ritkán okoz – az eddigi kísérletek is ezt bizonyították, hiszen komoly allergiás reakciót nem váltott ki a szer egyetlen önkéntes szervezetéből sem.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.