Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,75 Ft
Euró
393,53 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
64,253 $

Rejtélyes rádiósugarakat bocsátanak ki magukból a távoli galaxisok

Furcsa rádiójeleket fogtak kutatók, amelyeknek eredetére a mai napig nem találtak ésszerű magyarázatot.

...svg content...Fotó: NASA
Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az úgynevezett gyors rádiókitörések (FRB) évek óta foglalkoztatják az asztrofizikusokat, ugyanis nem tudták kideríteni, mi okozhatja ezeket az erőteljes rádióimpulzusokat, melyek távoli galaxisokból áramlanak ki az univerzumba.

Az interkontinentális Európai Nagyon Hosszú Bázisvonalú Interferometria Hálózat segítségével az Amszterdami Egyetem tudósai rájöttek, hogy az FRB-k nemcsak milliszekundumos, hanem mikroszekundumos skálán is jellegzetes mintákkal rendelkeznek. Soron kívül Kiderült, mely egyetemre volt a legnehezebb bekerülni

A Motherboard magazin riportjából megtudhattuk, hogy a hipotéziseiket az 180916 kódnéven futó FRB-vel kapcsolatos megfigyeléseikre alapozták, amely 16 naponta megismételte ugyanazon rádiójelek sugárzását.

„A tanulmányunkban szereplő mikrostruktúrák szerkezetéből kifolyólag a rádiókitörések önmagukban mikroszekundumonként is minták szerint váltakoznak” – mondta Kenzie Nimmo, a kutatás egyik vezető professzora.

Nimmo úgy gondolja, hogy a sugaraknak köszönhetően azonosítani lehet azok pontos származási helyét, amit akár kilométeres pontossággal is megadhatnak – hogy kontextusba helyezzük, az 180916 FRB több mint 457 millió fényévre van Földünktől.

A minták olyannyira részletesek, hogy a kutatócsoport tagjai szerint elképzelhető, még a jeleket kibocsátó objektum forgási irányát is meg lehet határozni az impulzusok nyomon követésével.

Újabb pénzmegvonás jöhet a szuverenitásvédelmi törvény miatt

A brüsszeli testület vizsgálja a lehetőséget.

Őrületesen sok pénzt ajánlottak a szaúdiak a Real Madrid sztárjának

Minden követ megmozgatnak a szaúdiak, hogy Toni Rüdiger is áttegye a székhelyét a Közel-Keletre, ahol királyként élhetne.