Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Rejtélyes rádiósugarakat bocsátanak ki magukból a távoli galaxisok

Fotó: NASA
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Furcsa rádiójeleket fogtak kutatók, amelyeknek eredetére a mai napig nem találtak ésszerű magyarázatot.

Az úgynevezett gyors rádiókitörések (FRB) évek óta foglalkoztatják az asztrofizikusokat, ugyanis nem tudták kideríteni, mi okozhatja ezeket az erőteljes rádióimpulzusokat, melyek távoli galaxisokból áramlanak ki az univerzumba.

Soron kívül Nem kell aggódni, a következő napokban sem lesz hiány tojásból

Az interkontinentális Európai Nagyon Hosszú Bázisvonalú Interferometria Hálózat segítségével az Amszterdami Egyetem tudósai rájöttek, hogy az FRB-k nemcsak milliszekundumos, hanem mikroszekundumos skálán is jellegzetes mintákkal rendelkeznek.

A Motherboard magazin riportjából megtudhattuk, hogy a hipotéziseiket az 180916 kódnéven futó FRB-vel kapcsolatos megfigyeléseikre alapozták, amely 16 naponta megismételte ugyanazon rádiójelek sugárzását.

“A tanulmányunkban szereplő mikrostruktúrák szerkezetéből kifolyólag a rádiókitörések önmagukban mikroszekundumonként is minták szerint váltakoznak” – mondta Kenzie Nimmo, a kutatás egyik vezető professzora.

Nimmo úgy gondolja, hogy a sugaraknak köszönhetően azonosítani lehet azok pontos származási helyét, amit akár kilométeres pontossággal is megadhatnak – hogy kontextusba helyezzük, az 180916 FRB több mint 457 millió fényévre van Földünktől.

A minták olyannyira részletesek, hogy a kutatócsoport tagjai szerint elképzelhető, még a jeleket kibocsátó objektum forgási irányát is meg lehet határozni az impulzusok nyomon követésével.