Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,47 Ft
Euró
396,94 Ft
Font
471,26 Ft
Bitcoin
66,874 $

A valaha látott legtávolabbi, egyben legfényesebb galaxist fedezték fel

Az olasz csillagászok által felfedezett JADES-GS-z14-0 nevű galaxis 290 millió évvel az ősrobbanás után létezett, és sokkal fényesebb, mint amennyire lehetne.

További Hírek

Asztronómusok egy, a Földtől nagyjából ötmilliárd fényév távolságban lévő furcsa objektum irányából detektáltak különleges sugarakat.

Rejtélyes, ősi galaxis nyomaira bukkantak, ami több mint 13,5 milliárd fényévre található bolygónktól.

Az óriási méretű, rádiókitörések tömkelegét a világűrbe bocsátó, kör formájú kozmikus képződmény a Tejútrendszer és egy szomszédos galaxis között található.

Különleges mintázatú kozmikus alakzatokat hozott létre a V Hya nevű csillag.

Fantasztikus felvételeken láthatjuk, miként jött létre a korai univerzum, és hogyan fejlődött tovább azzá a világegyetemmé, amit manapság is ismerünk.

Lenyűgöző fényképet lőttek a hawaii Gemini Obszervatórium nagy felbontású távcsövével.

A Tejútrendszer vastag korongja 2 milliárd évvel idősebb, mint azt csillagászok korábban feltételezték, így elképzelhető, hogy alig 800 millió évvel az ősrobbanás után alakulhatott ki.

A galaxist magába foglaló kozmikus halmazban több mint ezer gigantikus méretű objektum található.

Egy lépéssel közelebb kerültek a csillagászok az úgynevezett rádiókörök (ORC) néven ismert kozmikus rejtély megoldásához.

A Hubble űrtávcső megörökítette egy távoli galaxis centrumát, amiről egyúttal kiderítették, kísértetiesen hasonlít a Tejútrendszer struktúrájához.