Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,77 Ft
Euró
396,44 Ft
Font
468,88 Ft
Bitcoin
65,618 $

A valaha látott legtávolabbi, egyben legfényesebb galaxist fedezték fel

Az olasz csillagászok által felfedezett JADES-GS-z14-0 nevű galaxis 290 millió évvel az ősrobbanás után létezett, és sokkal fényesebb, mint amennyire lehetne.

...svg content...Fotó: NASA / ESA / CSA / STScI / Brant Robertson / Ben Johnson / Sandro Tacchella / Phill Cargile
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

A valaha látott legtávolabbi galaxist sikerült észlelniük az olasz Scuola Normale Superiore kutatóinak a James Webb űrteleszkóp segítségével. Mint kiderült, az objektum tele van fiatal csillagokkal, a számítások szerint pedig csupán 290 millió évvel az ősrobbanás után keletkezett. A váratlanul nagy fényessége azonban megkérdőjelezi mindazt, amit az univerzum korai időszakáról eddig tudni véltünk. Fontos hozzátenni: a világegyetem kozmikus hajnala az ősrobbanás utáni 50 millió évtől 1 milliárd évig tartott, s ez az az időszak, amikor az első galaxisok, csillagok és fekete lyukak kialakultak.

Erről az időszakról úgy tartják, sűrű gázokból állt az univerzum, ami nem engedte át a fényt, s ez csak azután következett be, hogy a világegyetemben elkezdődött a reionizációs időszak. Ennek köszönhetően pillanthatták meg a tudósok nemrég egy ősi galaxis formálódását – jegyzi meg a HVG. Az olasz kutatók a James Webb űrteleszkóppal készítettek felvételt a mélyűrről. Ahogy ezekből a távoli galaxisokból származó fény áthalad az űrön, az univerzum tágulása miatt megnyúlik a hullámhossza, így az infravörös tartományban válik láthatóvá. A Webbet kifejezetten ennek a fénynek a megfigyelésére tervezték. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

A most bejelentett felfedezést 2023 októberében tették a kutatók. A szóban forgó galaxis a JADES-GS-z14-0 nevet kapta, ahol a 14-es szám a vöröseltolódás mértékét jelenti. Bár a kutatók emiatt az érték miatt rendkívül izgatottá váltak, a galaxis más tulajdonságai miatt csak óvatosan örültek a felfedezésnek. Stefano Carniani szerint a fényessége meglepően nagy volt, ráadásul nagyon közel volt egy másik galaxishoz is, így a kettőt egy nagyobb objektum részének gondolták. A kutatók 2024 januárjában tudták megerősíteni, hogy a galaxis valóban a 14,32-os vöröseltolódásnál jár – részletezi a Gizmodo.

Ez egyúttal azt is jelentette, hogy a JADES-GS-z14-0 letaszította a trónjáról a JADES-GS-z13-0 nevű galaxist, amit 2022-ben fedezett fel szintén a Webb, és aminek vöröseltolódása 13,2-es. A galaxis egyébként 1600 fényév átmérőjű, a legtöbb fény pedig a fiatal csillagokból származik, vagyis nem a fekete lyukba zuhanó anyagokból. A fényesség alapján a kutatók úgy vélik, a galaxis tömege több százmilliószor nagyobb a Nap tömegénél. Carniani szerint egészen elképesztő, hogy az univerzum 290 millió év alatt képes volt egy ilyen galaxist létrehozni.

Fotó NASA ESA CSA STScI Brant Robertson Ben Johnson Sandro Tacchella Phill Cargile

A témára épülő tanulmány az arXiv preprint szerveren érhető el erre a linkre kattintva, aki esetleg szívesen olvasna a további részletekről. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy folyamatban lévő vulkáni aktivitás nyomaira bukkantak a Vénuszon: a szakértők két hatalmas, kanyargó lávafolyamot észleltek az égitesten. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy a James Webb űrteleszkóp szemtanúja lehetett a legidősebb galaxisok születésének, amelyek alig néhány százmillió évvel az ősrobbanás után jöhettek létre. Ezáltal kétségtelen, hogy a hosszasan elhúzódó projekt új távlatokat nyitott az űrkutatásban.

Karácsony Gergely tartotta a szavát, kérvényezte a főpolgármester-választás megismétlését

Noha az újraszámlálás után is ő nyerte a választást, a főpolgármester tartotta magát korábbi ígéretéhez, új választás kiírásáért folyamodott.