Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,981 $

Lenyűgöző fotót készített a Hubble az úgynevezett Pók-galaxisról

A Hubble Űrteleszkóp új képet készített a Kis Oroszlán csillagképben található UGC 5829 szabálytalan galaxisról, más néven a Pók-galaxisról.

...svg content...Fotó: Unsplash/Shot by Cerqueira
Világűr

Kiss László

Szerkesztő

A Hubble-űrteleszkópot használó csillagászok új képet mutattak be az UGC 5829-ről, egy körülbelül 30 millió fényévre lévő szabálytalan galaxisról, amely jellegzetes megjelenése miatt a „Pók-galaxis” becenevet kapta.

Halvány láthatósága ellenére az UGC 5829-et különböző elnevezésekkel katalogizálták, így biztosítva, hogy a köznyelvi elnevezésen túl is pontosan azonosítható legyen, ugyanis zavart okozhat egy másik, hasonló elnevezésű galaxis, a Pókháló-galaxis létezése, amely a Földtől lényegesen távolabb van, mégis sokkal részletesebben dokumentált. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A félreértések elkerülése érdekében mindkét galaxis egyedi bejegyzésekkel rendelkezik a csillagászati katalógusokban A Pók-galaxis most közölt részletes képe a Hubble Advanced Camera for Surveys és a Wide Field Camera 3 adatainak kompozíciója. Az élénk színek a négy különböző szűrőből származó monokromatikus képek színárnyalatainak hozzárendelésével jöttek létre, így bemutatva a galaxis bonyolult szerkezetét.

Meglepő kijelentést tett Vitézy Dávid

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt egy friss interjúban kifejtette, hogy elvi szinten nem zárkózna el a Karácsony Gergellyel való együttműködéstől a június 9-i választás eredményétől függetlenül.