Először sikerült lefotózni a Tejútrendszer szívében található szupermasszív fekete lyukat

Fotó: hon_hon_zaza / Twenty20

Czinder Tímea

2022. május 12. - 21:15

A felfedezést több mint háromszáz kutató munkája tette lehetővé világszerte, akik nyolc különböző rádióteleszkópos hálózatot kezelve létrehozták a földméretű Event Horizon virtuális teleszkópot.

A csillagászok először készítettek képet a galaxisunk közepén található, Sagittarius A* néven ismert szupermasszív fekete lyukról, amelynek tömege 4 milliószor nagyobb lehet a Napnál. Bár a fekete lyukak nem bocsátanak ki fényt, a képen látható az árnyéka, amelyet egy fényes gyűrű vesz körül – ami legalábbis a fekete lyuk gravitációjához képest világosnak tűnik.

„A csillagászok évtizedek óta töprengenek azon, hogy mi rejlik a galaxisunk szívében, ami a csillagokat szoros pályájukra húzza hatalmas gravitációjával. Ezzel a képpel ezerszer közelebb kerültünk ezekhez a pályákhoz, ahol a gravitáció milliószorosára növekszik. Ilyen közelségben a fekete lyuk a fénysebesség közelébe gyorsítja az anyagot, és meggörbíti a fotonok útját a téridőben”

– mondta Michael Johnson asztrofizikus a Harward & Smithsonian közleményében.

Naprendszerünk a Tejútrendszer egyik spirális karjában található, ezért vagyunk olyan távol a galaktikus középponttól; a fekete lyuk körülbelül 27 ezer fényévre esik a Földtől, így ha megpillanthatnánk az éjszakai égbolton, nagyjából olyan mérető lenne, mint egy fánk a Holdon – olvasható a CNN cikkében.

A tudósokat megdöbbentette, hogy a gyűrű mérete mennyire megegyezett Einstein relativitáselméletének előrejelzésével, és úgy vélik, a megfigyelések nagymértékben javították annak megértését, mi zajlik a galaxis közepén, valamint új betekintést nyújtanak abba, hogyan lépnek kapcsolatba a környezetük ezek a hatalmas fekete lyukak.

A csillagászok már korábban megfigyelték, hogy a csillagok egy láthatatlan, hatalmas objektum körül keringenek a galaxis központjában, de öt évbe telt, mire rögzítették a képet, és megerősítették a felfedezést.

„Most láthatjuk, ahogyan a fekete lyuk elnyeli a közelében lévő gázt és fényt, egy feneketlen gödörbe húzva azt. Ez a kép több évtizedes elméleti munkát erősít meg, amely során azt próbáltuk megérteni, hogyan táplálkoznak a fekete lyukak”

– mondta Rames Narayan, az Asztrofizikai Központ elméleti asztrofizikusa.

A felfedezést 80 intézmény több mint 300 kutatójának munkája tette lehetővé, akik az Event Horizon Telescope-ot alkotó 8 különböző rádióteleszkóp hálózattal dolgoztak szerte a világon. Mikor ezek összekapcsolódnak és megfigyeléseket végeznek, lényegében egyetlen „földméretű” virtuális távcsövet alkotnak.

A most készített felvétel a második, amelyet eddig fekete lyukról készítettek, 2019-ben ugyanis a távoli Messier 87 galaxis szívében található M87*-et is sikerült lefényképezni az EHT távcsövével. A két nagyon különböző fekete lyukról készült kép lehetővé teszi a csillagászok számára, hogy meghatározzák hasonlóságaikat és különbségeiket, és jobban megértsék, hogyan viselkednek környezetükben a gázok, ami a galaxisok kialakulásához és fejlődéséhez is hozzájárulhat.

„Ez a kép azt bizonyítja, hogy mi mindent elérhetünk, ha legnagyobb elméinket egy globális kutatóközösségbe tömörítjük, hogy lehetségessé tegyék azt, ami látszólag lehetetlen. A nyelv, a kontinensek de még a galaxis sem állhat útjába annak, amit az emberiség véghez vihet, ha összefogunk mindenki javára”

– nyilatkozta Sethuraman Panchanathan, a Nemzeti Tudományos Alapítvány igazgatója.