Furcsa objektumot fedeztek fel a Tejútrendszerben, ami jeleket bocsát ki magából

Fotó: justingovender / Twenty20

Czinder Tímea

2022. január 27. - 20:38

A kísérteties tárgy óramű pontosággal pulzál, a számítások szerint pedig nem szabadna elegendő energiával rendelkeznie, hogy ilyen rádióhullámokat keltsen.

Ausztrál kutatók különös, forgó objektumot figyeltek meg a Tejútrendszerben, ami semmilyen korábban megfigyelt jelenséghez nem hasonlítható. A felfedezést egy diplomamunkáján dolgozó egyetemi hallgató tette – számolt be az NDTV.

A vizsgálatot vezető Natasa Hurley-Walker asztrofizikus arról beszélt, a megfigyelt tárgy óramű pontossággal, 18,18 percenként pulzál, és míg az univerzumban akadnak más objektumok, amelyekre ez jellemző, ezt a frenvenciát korábban soha nem azonosították.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy megértsék, mit találtak, az adatok visszamenőleges elemzése során pedig néhány tényt már sikerült is megállapítaniuk róla. Az objektum körülbelül négyezer fényévre van a Földtől, hihetetlenül fényes és rendkívül erős mágneses mezővel rendelkezik.

„A számítások elvégzése után az derült ki, nem kellene elegendő energiával rendelkezni ahhoz, hogy húsz percenként ilyen rádióhullámokat keltsen”

– mondta Hurley-Walker.

Lehetséges, hogy az objektum egy úgynevezett ultrahosszú periódusú magnetár lehet, amelynek létezését a kutatók régóta feltételezik, de eddig még nem sikerült megfigyelni. Egy másik elmélet szerint egy magába zuhant csillag maradványa, fehér törpe is lehet a most felfedezett jelenség.

Utóbbinak ellentmond, hogy az eddig megfigyelt egyetlen fehér törpe pulzár nem hasonlít az objektumhoz, ami felveti, a csillagászok egészen új dolgot fedeztek fel az égen. Hurley-Walker eleinte azt is számításba vette, a jelet egy idegen létforma küldte, azóta azonban a szakértők megbizonyosodtak róla, természetes jelenségről van szó.

A szakértők most további furcsa objektumokat keresnek az univerzumban, a keresés pedig választ adhat arra, egyszeri, ritka jelenségbe botlottak, vagy valami olyasmibe, ami régóta ott volt az orruk előtt, csak nem vették észre. Az objektummal foglalkozó tanulmány a Nature folyóirat legújabb kiadásában jelent meg.