Barack Obama egyszer egy meglepő kijelentést tett volt barátnőjének

Fotó: Wikimedia Commons/ UNclimatechange
Észak-Amerika
not image

Takács Petra

Szerkesztő

A volt amerikai elnök egy 1982-es levelében azt írta, hogy androgün szemlélettel rendelkezik, és „naponta szeretkezik férfiakkal, de csak képzeletben”.

A New York Post által megszerzett, láthatóan szerkesztett levélből derült ki ez a meghökkentő kijelentés: a levelet volt barátnőjének írta Obama, még 1982-ben, ám még csak most került elő, miután életrajzírója, David Garrow hosszú és fordulatos interjút adott az egykori elnökről.

Soron kívül Három kontinensen rendezik meg a 2030-as világbajnokság meccseit

Az akkor 21 éves Obama 1982 novemberében Alex McNearnek a következőket írta a szerkesztett levél szerint:

„A homoszexualitással kapcsolatban azt kell mondanom, hogy szerintem ez egy kísérlet arra, hogy az ember kivonja magát a jelenből, egy elutasítás talán a földi élet végtelen bohózatának állandósítására. Tudod, én naponta szeretkezem férfiakkal, de csak képzeletben.”

A levelet úgy folytatta:

„Az elmém nagymértékben androgün, és remélem, hogy még inkább azzá válik, amíg nem tudok emberekben gondolkodni, csak nőkben a férfiakkal szemben. De a testhez visszatérve látom, hogy férfinak teremtettek, és fizikailag az életben úgy döntök, hogy elfogadom ezt az esetlegességet.”

McNear, aki a Los Angeles-i Occidental College-ban töltött éve alatt járt Obamával, később átdolgozta a trágár bekezdéseket, melyeket a Pulitzer-díjas történész, Garrow beillesztett a „Rising Star” című kötetébe. A levél jelenleg az Emory Egyetem tulajdonában van, mely nem engedi, hogy lefényképezzék vagy eltávolítsák azt.

Ehelyett Garrow barátja, Harvey Klehr kézzel átírta a bekezdéseket, és elküldte a szerzőnek, a szerző pedig ennek egy szerkesztett részletét osztotta meg a New York Posttal.