Erős nyári szezonra készülhet a turizmus és a vendéglátás

Fotó: criene / Twenty20

Takács Petra

2022. május 23. - 09:57

A szakértő szerint az idei nyár hasonlítani fog a 2019-es „csúcsévhez”, év végére pedig kiderül, hány vendéglátóegység zárt be véglegesen, és hányan vártak a megfelelő pillanatra az újranyitáshoz.

Bár a KSH adatai szerint az elmúlt öt évben 25 ezer körül alakult a működő vendéglátóipari egységek száma, a legfrissebb adatok szerint tavaly már a 24 ezret sem érte el – mintegy 1 500 vendéglátóhely zárt be -, ami 6 százalékos csökkenést jelent. Ennél arányosan kétszer nagyobb bezárás sújtotta az italüzleteket és a zenés szórakozóhelyeket, bár ezekben a kategóriákban évek óta csökkenő tendencia figyelhető meg.

A pandémia a cukrászdákat érintette legkevésbé, ezekből ugyanis a járvány ideje alatt is ugyanannyi, sőt, több működött, mint előtte. A Hello Vidék szerint a turizmusban és vendéglátóiparban dolgozók is forgalmas szezon elé néznek vidéken, az alkalmazottak hiánya azonban egyre több helyen égető probléma. Hiába emelkedtek a bérek, nyugaton még mindig magasabbak a fizetések, így a dolgozók inkább a külföldi szezonális munkát választják.

Az ATV Start című műsorának vendége volt a téma szakértője, Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke; elmondása szerint annak oka, hogy a fővárosban zárt be a legtöbb étterem és büfé, abban keresendő, hogy a budapesti turizmus számít leginkább a külföldi látogatókra. Rámutatott, a külföldi turisták érkezését már nem csupán a pandémia, de a háború is gátolja.

Hozzátette, egyelőre nem lehet tudni, hány vendéglátóegység zárt be, és hányan vannak, akik csak nem nyitottak ki, mert a megfelelő pillantra várnak. A szakértő szerint ez az év végére fog kiderülni, a várakozások szerint ugyanis a 2022-es szezon már hasonlítani fog a 2019-es „csúcsévhez”.

A szakma egyébként arra számít, hogy az elmúlt évek korlátozásai miatt megnövekedett az igény az utazásra, így az árérzékenység is csökkent, amit a szolgáltatók ki is használnak. Az elnök szerint ez és az általános áremelkedés áll a látványos drágulás hátterében.