Nocebo-hatás okozhatja az oltás után tapasztalt mellékhatások nagy részét

Fotó: Hajnal Vivien bõrgyógyász beolt egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztetõ adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2022. január 18-án. MTI/Balázs Attila

Czinder Tímea

2022. január 22. - 23:03

Az oltott és „üres oltást” kapó csoportok beszámolói szerint nagyon sokan a vakcinától független panaszaikat tulajdonítják az oltásnak.

Mindenki hallott már a placebo-hatásról, amelynek lényege, hogy a betegek valódi gyógyszer helyett cukortablettát kapnak, és úgy gyógyulnak meg, mintha valódi hatóanyaggal kezelték volna őket. Ennek a jelenségnek van azonban egy másik oldala is, a „nocebo”, amikor a gyógyszeres kezelésben nem részesülők tapasztalják magukon a mellékhatásokat.

A COVID-19 vakcinákkal végzett kísérletek során a szakemberek összevetették a valódi oltást és placebót kapott betegek által tapasztalt mellékhatásokat; összességében a résztvevők kétharmada számolt be kellemetlen tünetekről, pedig közülük sokan csak „üres oltást” kaptak.

„Az olyan nem specifikus tünetek, mint a fejfájás és fáradtság a COVID-19 elleni védőoltás leggyakoribb mellékhatásai között szerepelnek a tájékoztatóban. Ez az információ arra késztetheti az embereket, hogy a hétköznapi panaszaikat is az oltásnak tulajdonítsák”

– magyarázta Ted Kaptchuk vezető szerző a közleményében.

A kutatás során 22 ezer oltott és 22 ezer placebót kapott személy beszámolóit elemezték. Az első dózis után a valódi oltóanyagot nem kapottak 35 százaléka számolt be fejfájásról vagy más tünetekről, 16 százalék pedig fizikai reakciót, például duzzanatot tapasztalt.

A valódi vakcinával oltottak közül 46 százalék tapasztalt mellékhatásokat, kétharmaduk helyi reakciót a tűszúrás környékén. A kutatók szerint ezen a mellékhatásoknak egy része is a nocebo hatásnak tulajdonítható, tekintve, hogy placebo-csoportban is megfigyelték őket – számolt be a ZMEScience.

A második oltás után az arányok eltolódtak, a vakcinával beoltottak 61 százaléka szenvedett fejfájástól vagy szisztémás tünetektől, a másik csoportnak viszont csak 32 százaléka. A fizikai reakciók tekintetében is nagy különbség volt, a vakcinázottak 73 százaléka, az oltatlanok 12 százaléka tapasztalt ilyet.

A WHO globális fenyegetésnek minősítette az oltás felvételével kapcsolatos tétovázást, de a lehetséges mellékhatásoktól való félelem miatt még mindig sokan elutasítják a vakcinát. A kutatók érvelése szerint a nocebo-hatás nyilvánosságra hozása segíthet ennek leküzdésében, valamint a tájékoztatókon való feltüntetése is előnyös lehet.