Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
384,61 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,472 $

Ne féljünk az oltás mellékhatásaitól, hiszen ezek azt jelzik, működik a vakcina

Kecskemét, 2021. március 16. Gaszner András háziorvos a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával olt be egy nőt kecskeméti rendelőjében 2021. március 16-án. MTI/Bús Csaba
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Szakemberek egyöntetű véleménye alapján nem kell tartanunk a koronavírus-vakcina után kialakuló mellékhatásoktól, mivel ezek csupán azt mutatják, hogy valójában beindult az immunrendszer.

Dr. Peter Chin-Hong a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem professzora az SF Gate portálnak adott interjúban elmondta, az emberek és a média túlzott figyelmet szentelnek az utóhatásoknak, holott ha egy nagyobb tömegen végzik el a vakcinációt, teljesen természetes, hogy néhány személynél adódnak komplikációk.

Soron kívül Saját otthonukban fojtottak meg egy anyát és két kisfiát

A szakember kiemelte, elhanyagolható a súlyos szövődmények kialakulásának esélye, ami az Egyesült Államokban begyűjtött adatokból is látszik, hiszen a több mint 1,8 millió beoltott amerikai közül csupán 4,3 ezer esetben figyeltek meg mellékhatásokat, ami mindössze 0,023 százalékos arány.

Az immunizáció nyomán létrejövő utóhatásokat összesen négy kategóriába lehet sorolni: súlyos allergiás reakciók, középsúlyos vakcinareakciók (láz, fáradtság, izomfájdalom), különleges ízületi fájdalmak, valamint betegségek, melyek nem köthetőek a vakcinához (szívroham, agyvérzés).

Chin-Hong szerint az átlagos mellékhatások miatt felesleges aggódni, mivel az allergiás válaszok nagyon ritkák, bár néha megmagyarázhatatlan módon hetek múltán is felbukkanhatnak furcsa panaszok, ám ezek kizárólag azt jelzik, működik az oltóanyag.

Egyik ilyen érdekes szimptóma az úgynevezett Moderna-kar, amely a gyártó által kifejlesztett védőoltás beadásának helyén keletkezik vörös kiütések formájában, illetve megfigyelték azt is, hogy az érintett egyéneknél megduzzadnak a nyirokcsomók és különféle dudorok jelentkeznek a bőr alatt.

Miközben ezek félelmetesnek hangzanak, cseppet sem számítanak életveszélyes tüneteknek, mivel maguktól, esetenként napokon belül elmúlnak, és csak azt mutatják, hogy az immunsejtek végzik a dolgukat.