Dollár
426,92 Ft
Euró
423,11 Ft
Font
483,21 Ft
Bitcoin
20,076 $

WHO: nincs összefüggés az oltás után elhunyt dán nő és a vakcina mellékhatásai között

Kecskemét, 2021. február 26. Somogyi Tihamér fõorvos a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját készíti elõ oltáshoz a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban 2021. február 26-án. MTI/Ujvári Sándor
not image

Kulcsár Péter

2021. március 15. - 15:48

A dán gyógyszerfelügyelet vasárnap esti közleménye alapján korábban is szokatlan tünetei voltak annak a 60 éves nőnek, aki véralvadási zavarok miatt vérrögösödés következtében életét vesztette azután, hogy megkapta az AstraZeneca vakcináját.

A jelentésből kiderült, hogy a nőnek alacsony volt a trombocitaszintje, szervezetében pedig oltás előtt is képződhettek vérrögök – olvasható az ATV tudósításában.

Soron kívül Hatalmas bejelentés: Schobert Lara csatlakozik a Sztárban Sztár leszek! csapatához

Mindezekből kifolyólag halálának okát éppen ezen szokatlan tünetek miatt kezdték el vizsgálni, egyúttal hozzátették, más európai ország gyógyszerészeti felügyeletei is felhívták a figyelmet arra, hogy az arra hajlamosaknál felgyorsulhat a vérrögösödés az AstraZeneca oltóanyagának beadása után.

A dán egészségügyi hatóságok a világon elsőként függesztették fel a szóban forgó koronavírus elleni vakcina alkalmazását.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a WHO szakemberei szerint nincs összefüggés a vérrögképződés és a védőoltás között.

A vakcina előállításáért felelős brit-svéd biotechnológiai konzorcium vasárnapi közleményében azt írták, semmiféle tudományos adat nem utal arra, hogy a vállalat által kidolgozott oltóanyag növelné a trombózis kockázatát.

Ennek ellenére több országban is beszüntették az oltóanyag használatát, így például Norvégiában, Hollandiában és Írországban sem adják be az AstraZeneca készítményeit az igénylőknek.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.