Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,77 Ft
Euró
381,48 Ft
Font
445,23 Ft
Bitcoin
43,498 $

Már Hollandiában is leállították az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását

Egy újabb országban jelentették be, hogy ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását, amivel csak bővül a lista.

Fotó: Pusztaföldvár, 2021. március 11. Az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinája a pusztaföldvári háziorvosi rendelőben 2021. március 11-én. MTI/Rosta Tibor
Külföld

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az elmúlt időszakban több országban is leállították az AstraZeneca oltásának alkalmazását, közvetlen azután, hogy súlyos mellékhatásokról számoltak be a sajtóban. Írország, Dánia, Norvégia és Olaszország egy része is hasonlóan tett, ideiglenesen felfüggesztette a vakcina használatát egy tanár halála miatt.

Az AstraZeneca hivatalos közleményt adott ki, mely szerint semmiféle tudományos adat nem utal arra, hogy a cég által az új típusú koronavírus ellen kidolgozott oltóanyag növelné a vérrögképződés kockázatát. Soron kívül Akár mínusz 11 fok is lehet éjszaka

A CNA a cikkében arról ír, hogy a holland kormány bejelentette, óvintézkedésből legalább március 29-ig felfüggeszti a vakcina használatát. Hollandiában egyelőre nem rögzítettek súlyosabb mellékhatásokat az oltás kapcsán, illetve még mindig nincs bizonyíték arra, hogy a dánok és a norvégok jelentése között lenne közvetlen kapcsolat.

A kormány közölte, megvárják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatát, addig nem folytatják az oltásokat ezzel a vakcinával. Az egészségügyi miniszter, Hugo de Jonge hangsúlyozta, meg kell győződniük arról, hogy minden rendben van-e, emiatt bölcs dolog, ha tartanak egy kis szünetet.

A hollandok egy héttel ezelőtt azt mondták, nincs okuk arra, hogy felfüggesszék az oltás alkalmazását, miután olyan hírek jelentek meg, hogy néhány embernél vérrögök képződtek, akik megkapták az oltásukat. Az EMA és az Egészségügyi Világszervezet szerint nincs arra utaló jel, hogy ezeket az eseményeket az oltás okozta volna, hasonlóan az AstraZenecához.

Varga Mihály: jövő hétfőn indul a villámgyors azonnali online értékpapírszámla-nyitás

Ezzel párhuzamosan megújul a Webkincstár és MobilKincstár alkalmazás is.