Újabb műholddal folytatja a NASA a fél évszázada tartó Landsat-missziót

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 27. - 17:46

Közel ötven éve, 1972 júliusában állították Föld körüli pályára az első Landsat műholdat a Delta hordozórakéta segítségével, melynek célja a bolygó feltérképezése volt.

A sikeres küldetést követően az eredetileg Earth Resources Technology Satellite névre keresztelt műholdat az amerikai űrügynökség átnevezte Landsat 1-re 1975-ben, azóta pedig már nyolcat Föld körüli pályára állítottak.

A Landsat szatelliteknek köszönhetően az elmúlt évtizedek során rendkívül értékes adatokat gyűjtöttek be a meteorológusok, a geológusok és a klímakutatók a bolygónkról, legyen szó éppen a jégselfek olvadásáról, a deforesztációs tevékenységekről, a folyók és tengerek bővüléséről vagy éppen tavak kiszáradásáról, a gleccserek mozgásáról, illetve a felszín állandó változásáról.

A NASA a hagyományokhoz híven folytatja a Föld feltérképezését, amit a Landsat 9 misszió koronázhat meg, melyet a mai napon lőnek ki a világűrbe. Lényegében az elődjének számító Landsat 8 műhold módosított verziójáról beszélhetünk, amit még 2013-ban indítottak útjának, egyetlen különbség, hogy az új modulra felújított infravörös szenzort és helyreállítási rendszert szereltek, melyeknek hála hosszabb élettartam érhető el a 900 kilogrammos szatellitnél.

A Landsat 9-et szeptember 27-én, magyar idő szerint este 20:11-kor fogják az univerzumba bocsátani a Kaliforniában található Vandenberg Légibázisról, és bár az időjárás-előrejelzések szerint ködös idő várható, egyelőre úgy tűnik, gond nélkül elvégezhetik a kilövést.

A műholdat a United Launch Alliance vállalat tulajdonában lévő Atlas V hordozórakétával fogják Föld körüli pályára állítani.

Ez lesz egyébként a cég háromszázadik egysége, amit a Vandenberg Légibázisról kilőhetnek – az első még 1962 augusztusában vágott neki a kozmoszba tartó kalandjának. Az eseményt élőben követhetjük majd a NASA hivatalos weboldalán, és YouTube-csatornáján is, a livestream 19:30-kor veszi kezdetét.