Hatalmas lepedőkkel szeretnék megállítani a svájci gleccserek olvadását

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 9. - 22:03

Óriási lepelt húztak a Svájcban található Mount Titlis hegy legnagyobb gleccsere fölé annak érdekében, hogy megakadályozzák az elolvadását.

A helyi hatóságok egyedi módszerrel kívánják meggátolni a globális felmelegedés hatására intenzíven olvadó gleccser eltűnését: egy 14 futballpályányi kiterjedésű részt úgynevezett poláris takaróval fognak befedni.

Kitűzött céljuk, hogy a sérülékeny gleccser hó- és jégtartalékát felfogják, így elkerülhetik a napsugarak káros hatását, mégpedig úgy, hogy alacsony hőmérsékleten tartják a területet, így nem forrósodik fel a befagyott réteg.

Kétségbeesett próbálkozásról van szó, hiszen a klímakutatók becslései szerint a Mount Titlis közelében lévő több mint 1 500 gleccser 90 százaléka az üvegházhatású gázok térnyerése miatt kialakult klímaváltozásnak köszönhetően az évszázad végére eltűnhet a térképről.

Az elkövetkező években folyamatosan foltozhatják és bővíthetik a takarót, ezáltal egyre nagyobb területet fedhetnek le, kiküszöbölve ezzel az olvadás veszélyét – olvasható a Reuters hírügynökség beszámolójában.

A globális felmelegedés előszelét már szinte az összes kontinensen érezni lehet, Észak-Amerikában például óriási bozóttüzek tombolnak, és Szibériában is hasonló a helyzet, miközben erőteljes hurrikánok és viharok pusztítanak világszerte több régióban.

A tökéletes megoldás az lenne, ha nemzetközi összefogás révén elejét vennék a helyzet további súlyosbodásának, erre azonban sajnos nem mutatkozik hajlandóság a nagyhatalmak részéről.