Műholdak kiszedésére specializálódott fegyverekkel fenyegeti Kína az Egyesült Államokat

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 11. - 09:31

Az amerikai légierő vezetője, John Raymond figyelmeztetett, minden jel arra utal, hogy Pekingnek olyan speciális rakétái vannak, amelyekkel könnyedén kiiktathatóak az ellenséges szatellitek.

A japán Nikkei hírportálnak adott nyilatkozatában a parancsnok kiemelte, különleges, kinyomozhatatlan és rendkívül kifinomult GPS-rendszernek birtokában van Kína, melyek segítségével könnyedén azonosíthatják légterük felett a világűrben száguldozó műholdakat, és ha úgy ítélik meg, ellenségesnek tűnnek, egyszerűen kilőhetik őket.

Kína legnagyobb szövetségese, Oroszország szintén műhold-megsemmisítő technológián dolgozik, ami igencsak aggasztó a NATO államok számára, hiszen az univerzum kontrollálása a 21. század kulcsfontosságú momentuma lehet.

Az sem segít a helyzeten, hogy Peking és Washington kapcsolata Donald Trump elnöksége alatt valóságos mélypontra került, melynek hatására mindkét fél intenzíven nekilátott fegyvereik továbbfejlesztésének, illetve a világűr dominálását megcélzó küldetéseknek.

Mindeközben szakértők úgy gondolják, azért járhat előrébb Kína, mert az USA-ban még mindig érvényesek a korlátozó rendeletek, így nem tudnak olyan ütemben rakétákat és védelmi rendszereket gyártani, mint azt alapvetően tehetnék.

Az űrszemét szintén komoly problémát okoz, ami globális méreteket ölthet, így mindegyik nagyhatalom számára fontos lehet, hogy megtisztítsa a Föld körüli pályát ezektől a veszélyes maradványoktól.

Érdekes lesz figyelni, miként alakul az űrverseny, hiszen az állami kézben lévő űrügynökségeken kívül rengeteg magáncég célozta meg az univerzumot, így minden bizonnyal az évszázad végére már az az állam számíthat vezető világhatalomnak, amelyik uralni tudja a kozmikus teret.