„Koporsóba tették” az amerikai- és NATO-seregeket a tálibok (videó)

Fotó: Twitter/Farran Jeffrey
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 31. - 11:38

Egyre több kép és felvétel lát napvilágot a közösségi médiában, ahogy a tálibok mindenféle szégyenérzet nélkül ünneplik a nyugati haderők kivonulását.

Ez pedig abban is megnyilvánul, hogy több felvétel tanulsága szerint gúnytemetést tartottak a kivonuló amerikai és szövetséges katonáknak Kabulban.

A képeken és a videón is látszik, ahogyan egy pickup hátuljára két álkoporsót tettek, az egyikre az amerikai zászlót, a másikra pedig a NATO zászlaját festették.

A koporsók alatt egy molinó is látszódik, amelyre egy arab szöveg van felírva, valamint az Egyesült Államok és a NATO zászlaja is ott van egy-egy piros x-el áthúzva.

A gúnykoporsó mellett pedig láthatóak a tálib harcosok – egyébként ironikusan amerikai és nyugati fegyverekkel –, ahogyan a tálib zászlót tartják.

Mondani sem kell, ez egyfajta provokáció a frissen kivonult nyugati erők ellen, amelyek a tegnapi nap folyamán fejezték be az evakuációs küldetést.

Az USA folyamatosan méltatta a tálibok együttműködését, valamint azt, hogy biztosították a kabuli reptérhez vezető utat, az ilyenekre pedig nem reagáltak eddig.

A tálibok egyébként folyamatosan ígérik, hogy a korábbi konzervatív megközelítésükhöz képest változtak, minden jobb lesz irányításuk alatt – az ilyen esetek alapján viszont ezt nehéz elhinni.