A Pentagon is megerősítette az amerikai hadsereg kivonulását Afganisztánból

MTI/EPA/Amerikai tengerészgyalogság/Staff Sgt. Victor A. Mancill / US Marine Corps via DVIDS/HANDOUT
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 31. - 06:12

Hétfőn biztossá vált, hogy a NATO és legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok végleg búcsút int a közel húsz éve tartó konfliktusnak.

Az amerikai központi parancsnokság vezetője, Kenneth McKenzie legutóbbi sajtótájékoztatóján közölte, az amerikai csapatok végleg elhagyták Afganisztán, az utolsó C-17 augusztus 30-án, keleti parti idő szerint délután 3:29 órakor szállt fel a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérről.

A tábornok hozzátette, a diplomáciai evakuációs missziót továbbra is folytatják, hiszen céljuk, hogy az összes amerikai állampolgár és a távozni kívánó afgánok egyaránt békésen maguk mögött hagyhassák a fővárost – írta a CNN.

McKenzie elmondta, a 2001. szeptember 11-e utáni inváziót követően az al-Káida terrorszervezet felszámolásával és Oszáma bin Láden felkutatásával és kivégzésével elérték, hogy terrormentes övezetté váljon ideiglenesen a térség.

Úgy tűnik azonban, hiábavalóak voltak a törekvések, ugyanis a véres háború nem rendezte Afganisztán belviszonyait, a NATO pedig óriási veszteségeket szenvedett. A konfliktusban 2 461 amerikai katona és civil vesztette életét, miközben több mint 20 ezren súlyosan megsérültek.

“Nem tudom szavakba önteni, mekkora áldozatot hoztak azok a nemzettársaink szolgálatuk során, akik életükkel fizettek a háborúért. Ez egy érzelmekkel teli pillanat mindannyiunk számára. Büszke vagyok arra, hogy fiaimmal együtt részesei lehettünk a harcoknak” – zárta beszédét Kenneth McKenzie.