A tálib hatalomátvétel óta először érkezett Afganisztánba a WHO által küldött orvosi szállítmány

Fotó: Twitter/PIA
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 30. - 22:59

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egészségügyi ellátmányt és gyógyszereket szállító repülőgépe landolt Afganisztánban hétfőn a szervezet közlése szerint. Ez az első orvosi szállítmány, amely azóta landolt az országban, hogy az a tálibok ellenőrzése alá került – áll a WHO közleményében.

A szállítmányok helyi idő szerint hétfőn 12 óra 25 perckor érkeztek meg Mazari Sharif repülőterére. A szállítmányok között orvosi készletek és sürgősségi egészségügyi ellátmányok is voltak. Ezek több mint 200 ezer ember szükségleteinek fedezésére, valamint 3500 sebészeti beavatkozásra elegendőek, és 6500 traumás beteget tudnak ellátni. Ezeket azonnal eljuttatják az ország 29 tartományának 40 egészségügyi intézményébe – olvasható a WHO közleményében.

“Napokig tartó, megállás nélküli megoldáskeresés után nagy örömmel mondhatom, hogy mostanra sikerült részben feltölteni az afganisztáni egészségügyi intézmények készleteit, és biztosítani, hogy – egyelőre – a WHO által támogatott egészségügyi szolgáltatások folytatódhassanak”

– mondta Dr. Ahmed Al Mandhari, a WHO keleti mediterrán térségért felelős regionális igazgatója.

A pakisztáni kormány által biztosított Pakistan International Airlines (PIA) repülőgépet a WHO logisztikai csapata Dubajból indította, és közvetlenül Mazari Sharifba repült. Ez az első a PIA-val tervezett három járat közül, amelyekkel az afganisztáni gyógyszerhiányt kívánják orvosolni – számolt be a CNN.

“Szeretnék köszönetet mondani a pakisztáni kormánynak és a PIA-nak a WHO és az afganisztáni emberek támogatására tett erőfeszítéseikért. Az olyan humanitárius szervezetek, mint a WHO, az elmúlt hetekben óriási kihívásokkal szembesültek az életmentő szállítmányok Afganisztánba küldésében a biztonsági és logisztikai korlátok miatt. A pakisztáni nép támogatása időben érkezett és életmentő volt”

– mondta Al-Mandhari.

Hétfő reggel Mansoor Ahmad Khan, Pakisztán afganisztáni nagykövete a következőket tweetelte:

“Az első PIA Cargo járat a WHO orvosi ellátmányával Iszlámábádból Mazar Sharifba ma. Humanitárius légi híd az alapvető ellátmányok Afganisztánba történő eljuttatására a nemzetközi ügynökségekkel összehangoltan történik. Köszönjük a PIA-nak”.