Dollár
381,97 Ft
Euró
392,03 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,508 $

Több mint 500 tonna orvosi felszerelés nem jutott el Afganisztánba a kabuli repülőtér káosza miatt

Fotó: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 24. - 07:39

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy a tálibok hatalomátvétele után a kabuli repülőtérhez való hozzáférés nehézségei miatt nem jutnak el a létfontosságú orvosi ellátmányok a rászorulókhoz Afganisztánban.

Dr. Richard Brennan, a WHO regionális sürgősségi igazgatója hétfőn azt mondta, hogy több segítségre van szükség ahhoz, hogy az orvosi eszközök eljussanak az Afganisztánban maradt emberekhez, mivel a világ szemei jelenleg a kaotikus evakuálási erőfeszítésekre szegeződnek.

Soron kívül Újabb szomorú negatív mérföldkő előtt a koronavírus, rengetegen hunytak el

Brennan a Reutersnek egy e-mailben küldött nyilatkozatában azt írta, hogy a WHO arra kérte az üres repülőgépeket, hogy az ENSZ-szervezet dubaji raktárán keresztül szállítsák át a kulcsfontosságú készleteket, miközben azok úton vannak az emberek evakuálására.

Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi repülőgépeket használ az evakuálásokhoz, és hogy Washington és NATO-koalíciós partnerei arról tájékoztatták, hogy ezek a repülőgépek “működési korlátok és biztonsági aggályok” miatt nem tudnak ellátmányt gyűjteni útközben. A WHO tisztviselője hozzátette, hogy az ügynökséget arra utasították, hogy vizsgáljon meg más lehetőségeket, köztük a kandahári, a dzsalalábádi és a bagrami légibázisokat.

“Egyelőre nem rendelkezünk olyan repülőgépekkel, amelyek még ezekre a bázisokra is el tudnának repülni”

– jelentette ki Brennan.

Brennan a Reutersnek elmondta, hogy több mint 500 tonna orvosi felszerelés, köztük sebészeti eszközök és súlyos alultápláltság elleni készletek, amelyeket ezen a héten Afganisztánba szállítani készültek, nem fognak eljutni Kabulba e kihívások, valamint a fővárosi repülőtéren fennálló korlátozások miatt.

A WHO szerint az ország 38 millió lakosának közel fele segélyekre szorul, és Brennan figyelmeztetett, hogy a humanitárius szükségletek várhatóan egyre csak növekedni fognak. Úgy tudni, hogy az elmúlt két hónapban mintegy 300 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására, miután a tálibok visszafoglalták az országot a nyugati támogatású kabuli kormánytól.