Dollár
396,06 Ft
Euró
417,62 Ft
Font
484,52 Ft
Bitcoin
16,974 $

A fiatalok fele szerint halálra van ítélve a Föld

Pixabay
Greenbox
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az egyik legújabb közvélemény-kutatás alapján kiderült, a fiatalok több mint 50 százaléka már nem hisz abban, hogy megmenthető a bolygó a pusztulástól.

A felmérésből megtudhattuk, a kormányok klímaváltozáshoz köthető megengedő döntései közvetlen kapcsolatban állnak a tinédzserek és fiatal felnőttek jövőjükhöz kötődő szorongásával és aggodalmával – írta a Phys.org tudományos portál.

A Bath Egyetem klímakutatója, Caroline Hickman – aki egyben a szóban forgó közvélemény-kutatásból kiinduló tanulmány társszerzője – elmondta, rendkívül súlyos jövőképpel néznek szembe a mai fiatalok, amit nehéz lesz orvosolni.

A felmérés során összesen 10 ezer, tíz országból véletlenszerűen kiválasztott 16 és 25 év közötti embert kérdeztek meg 2021 februárja és márciusa között. A válaszadók nagyjából 75 százaléka úgy véli, a jövő egészen borzalmas, miközben körülbelül 40 százalékuk inkább nem vállalna gyermeket, mivel nem tudják, mit hozhat az elkövetkező néhány esztendő.

Kiderült továbbá az is, hogy a szegényebb országokban élők sokkal inkább tartanak a klímaváltozás veszélyeitől annak ellenére, hogy valójában ezek az államok tettek hozzá a legcsekélyebb mértékben globális szinten az állapotok romlásához.

A megkérdezettek 58 százaléka úgy gondolja, a döntéshozók és a kormányok átverik őket, ezért fikarcnyi bizalmuk és tiszteletük sincs már a politikusok iránt.

Brazíliában ugyanez az arány 77 százalékra rúgott, ami korántsem számít meglepetésnek, hiszen az ország államfője, Jair Bolsonaro semmit sem tett annak érdekében, hogy megakadályozza a világ legnagyobb esőerdője, az Amazonas-medencében található régió deforesztációját.