Clouds
21 Budapest
Dollár
358,73 Ft
Euró
389,50 Ft
Font
443,57 Ft
Bitcoin
23,139 $

Egyértelműen a klímaváltozás okolható az Ida hurrikán pusztításáért

MTI/AP/David J. Phillip
Greenbox
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az óriási ciklon vasárnap érte el az Egyesült Államokat, New Orleans környékén áramkimaradások voltak, egy ember pedig életét vesztette a heves szélviharban.

Klímakutatók egyöntetű véleménye szerint a hurrikánok gyakorisága a 21. században korántsem meglepő, hiszen a globális felmelegedés táplálta jelenség egyre erősödő tendenciát mutat.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

Az MIT atmoszférakutatója, Kerry Emanuel a The Washington Postnak adott nyilatkozatában kiemelte, pontosan ilyen drámai időjárásra számíthatunk a jövőben, mivel az éghajlatváltozás következtében a bolygó egyre forróbbá válik, így a hurrikánok frekventáltabban kialakulhatnak.

A Mexikói-öböl az elmúlt években rendkívüli módon felhevült, ami főként a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok miatt történhetett meg, ami kétséget kizáróan az emberi káros tevékenység, a széndioxid-emisszió negatív velejárója.

A hurrikánok lényegében felszívják magukba a nedvességet és a forróságot, majd hatalmas ciklonként a szárazföld felé veszik az irányt – minél melegebb van, annál több vizet képesek magukban tartani.

Az Ida azért veszélyesebb a többi viharnál, mivel a tengervíz felmelegedését okozta, amellyel egy ördögi kör alakult ki, a hurrikán tovább erősödhetett, miközben az utánpótlás folyamatosan érkezett az óceán felől.

A meteorológusok is egyre tanácstalanabbak, hiszen a legtöbb esetben nehéz előrejósolni a lokális jellegű hurikánok létrejöttét, az pedig szinte lehetetlen feladat, hogy prognózis révén megmondják, mely viharok nőhetnek az Idához hasonló erejűvé.