Dollár
387,52 Ft
Euró
394,82 Ft
Font
467,92 Ft
Bitcoin
23,912 $

Belülről pusztítja el a ráksejteket a nanorészecskés sugárterápia

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 20. - 06:44

A sugárkezelés a rákgyógyítás egyik leghatékonyabb eszköze, egyetlen problémája csupán az, hogy az egészséges sejteket ugyanúgy elpusztítja, ennek minimalizálásával azonban feljavítható a hatékonysági mutatója.

A sugárkezelés általában úgy történik, hogy a ráksejtek DNS-eit támadják meg célzottan, amelyek reaktív oxigént termelnek, elpusztítva a daganatos szöveteket, ugyanakkor az egészséges sejteket is, hiszen esetükben ugyanúgy szükség van a létfontosságú oxigéngáz jelenlétére.

Soron kívül Mulasztás lenne, ha az Egyesült Államok nem reagálna Kína tajvani fenyegetésére

A Kiotói Egyetem kutatói most egy sokkal hatékonyabb módszert próbáltak ki arra, hogy semlegesítsék a ráksejteket – olyan nanorészecskéket terveztek meg, amelyek képesek áthatolni a tumorokon, és amint bekerültek a daganat belsejébe, röntgensugarakkal aktiválhatóak.

A nanorészecskék szerves szilikátokból, valamint jódból állnak, amelyeket a pórusaikba helyeztek. A jód inaktív alkotóelemnek számít, ugyanis elektronokat sugároz magából alacsony szinteken annak érdekében, hogy a rákszövetek DNS-einél előidézhető legyen a sejthalál.

Laboratóriumi körülmények között 3D-s modelleken egészséges és rákos sejteken végezték el az első kísérleteket az eljárással. Kiderítették, hogy a nanorészecskék naponta mindössze 30 percig tartó röntgensugár-bombázást követően 72 óra után maradéktalanul inaktiválták a ráksejteket.

Úgy tűnik, hogy az alapkoncepció működik, már csak azt kell megoldaniuk, hogy a felmelegedés, a savasság és a gyógyszerösszetétel mértéke megfelelő legyen, így hamarosan állatkísérleteken is bebizonyosodhat a technika sikeressége.

Következő lépésben tehát rágcsálókon fogják tesztelni a módszert, így egy lépéssel közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy embereknél is bevethessék a korszakalkotó gyógymódot.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.