Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,79 Ft
Euró
393,34 Ft
Font
457,26 Ft
Bitcoin
66,743 $

A moszkvai terrortámadás egyik elkövetője 19 éves, ketten mindent beismertek

A négy terrorista közül ketten mindent beismertek, már a bírósági meghallgatásuk előtt, viszont így is súlyos büntetés várhat rájuk.

Fotó: EPA/SERGEI ILNITSKY
Külföld

Hujber Dávid

Szerkesztő

Franciaország a legmagasabbra emelte a terrorkészültséget a moszkvai terrortámadás miatt, amit az Iszlám Állam vállat magára. Az iszlám terroristák fotókkal és videókkal igyekeznek bizonygatni, hogy ők felelősek a legkevesebb 137 ember haláláért. Legalább 154 sérültről tudni, akik közül több mint 100-an továbbra is kórházban vannak.

Várhatóan tovább fog nőni az áldozatok száma, míg az orosz külügy hangsúlyozta, nem lehet bízni az USA magyarázatában a terrortámadásról, akik biztosak abban, hogy az ukránoknak nincs közük az akcióhoz. Négy terroristát fogtak el a támadás után, és ugyan voltak olyan hírek, miszerint ketten meghaltak közülük, látható módon mind a négyen életben vannak. Soron kívül Kibillent a Balaton, elöntötte a víz a badacsonyi strandot

Az orosz hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték őket, megmutatták az arcukat, ismertették a nevüket és a korukat. A Sky News azt írja, a négy elkövető közül kettő már mindent beismert, beismerő vallomást tettek a terrortámadás elkövetéséről. A 32 éves Dalerdzson Barotovics Mirzojev, a 30 éves Saidakrami Murodali Rachabalizoda, a 25 éves Shamsidin Fariduni és a 19 éves Muhammadsobir Fayzov vasárnap jelent meg a moszkvai kerületi bíróságon.

Folytatódnak a nyomozások

Mirzojev és Rachabalizoda a vádemelés után beismerte a bűnösségét, addig ezt a másik két társuk egyelőre nem tették meg. Fajzovot egyenesen a kórházból, tolószékben vitték be a bíróságra, ahol kórházi köpenyt és nadrágot viselt. A kiadott felvételek alapján vágások voltak a testén, míg a másik három terrorista zúzódásokkal, feldagadt arccal jelent meg.

Az orosz média arról számolt be, hogy a biztonsági szolgálat emberei megkínozták a terroristákat a kihallgatásuk alatt, akik a következő két hónapban előzetesben maradnak, egészen a bírósági tárgyalásig. Addig további bizonyítékokat gyűjthetnek, illetve újabb gyanúsított személyeket tartóztathatnak le a terrortámadás kapcsán.

Lehetséges, hogy a négy terrorista már értékes információkat adott át az orosz titkosszolgálatnak, így felgyorsulhatnak a folyamatok a nyomozásban, míg Ukrajna tagadja, hogy bármi közük is lett volna a terroristákhoz. A terroristák várhatóan életfogytiglani börtönbüntetést fognak kapni a tettükért, már soha nem szabadulhatnak.

Májusban újabb területen lesz fizetős a parkolás Budapesten

A Sashegyen április 2-től kell fizetni a parkolásért, míg Zuglóban május elejétől indul a próbaüzem, amit rövidesen a fizetős üzem követ majd.