Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $
Manchester, 2023. február 23. Fred, a Manchester United (j) és Alejandro Balde, az FC Barcelona játékosa a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntõjébe jutásért játszott Manchester United - FC Barcelona visszavágó mérkõzésen a manchesteri Old Trafford Stadionban 2023. február 23-án. MTI/AP/Dave Thompson

Miért bukik el rendre az európai kupaporondon a Barcelona?

Szerző: Bense Róbert

A tavalyi szezonhoz képest javulóban van a katalán együttes, de ez még mindig nem elegendő.

Bense Róbert

2023. február. 25 - 11:16

Az elmúlt két szezon kísértetiesen hasonlóan alakult az európai kupákban a Barcelona számára: már a csoportküzdelmek során kiestek a Bajnokok Ligájából, majd az Európa-ligában sem sikerült maradandót alkotniuk.

Míg tavaly a Frankfurt, idén a Manchester United ejtette ki a katalánokat, és bár az eredmény ugyanannak tűnik, a Barcelona így is mutat némi fejlődést, ami viszont még mindig nem elegendő nemzetközi szinten. Soron kívül Extrém hőség és technikai problémák nehezítik a vasúti közlekedést

Xavi csapata 8 ponttal vezeti a bajnokságot a tavalyi BL-győztes Real Madrid előtt, akik idén is meggyőzően menetelnek a legrangosabb európai kupában. Kedden kétgólos hátrányból felállva verték tönkre a Liverpoolt az Anfielden. Mintha pont fordítva lennének drótozva. A helyzet azonban ennél bonyolultabb.

Nem elég erős a keret

Ez az egyik legkomolyabb probléma, pontosabban inkább tünet. Hiába mondta el Xavi már a tegnapi meccs előtt, hogy nem hivatkozhatnak a sérültekre, valójában mégis magyarázatot szolgáltatnak a Barca halovány teljesítményére.

Ez a keret ugyanis nem bírja el egy Dembélé/Pedri/Gavi hármas hiányát, főleg akkor, amikor Raphinha és Lewandowski is csak árnyéka önmagának a pályán. Húzóemberek nélkül nehéz, és hiába indul be egyre gyakrabban a Barca-henger – amit láttunk is már párszor a szezon során – még mindig vannak olyan periódusok, amikor ugyanaz a görcsölés érezhető a csapaton, mint az elmúlt években számtalanszor.

Nem ért véget az átmenet, és lehet, hogy nem is fog

A Barcelona számára idén két kupa is kinéz, az egyik már megvan, ráadásul pont a Real Madridot verték a Spanyol Szuperkupa döntőjében. Illetve a bajnokságban is nagyon le kellene ereszteniük, hogy a 8 pontos előnyből semmi ne maradjon a végére. Ezt bárki aláírta volna a szezon elején, a katalánok ráadásul még a Spanyol Kupában is állva vannak.

A csapat ugyanakkor mély gödörből kellett, hogy kikecmeregjen, és az anyagi helyzetük – arab befektetők híján – még mindig elég instabil, így az erősítések sem úgy alakulnak, ahogy azt Laportáék korábban eltervezték.

Könnyen lehet, hogy a Barcelona továbbra is ebben a langyos vízben marad, hiszen nagy igazolásokra a nyáron sem lehet számítani. Először ugyanis a bértömeget kellene valahogy csökkenteniük, ami nemhogy erősítéshez, de lehet, hogy további távozókhoz vezet.

A Barcelona számára létfontosságú lett volna idén egy sikeresebb Bajnokok Ligája szereplés, a BL anyagi vonzata ugyanis rettentően hiányozni fog nyáron a csapatnak. Máshonnan pedig nem lehet eurótízmilliókat remélni az elkövetkezendőkben.