Megerősítette a Roszkoszmosz, hogy Oroszország elhagyja a Nemzetközi Űrállomást

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. április 22. - 19:32

Igaznak bizonyultak a korábbi híresztelések, melyek szerint az Orosz Szövetségi Űrügynökség rövidesen felfüggesztheti az asztronauták ISS-re való kiküldését.

Jurij Boriszov miniszterelnök-helyettes múlt héten bejelentette, Oroszország hamarosan mérlegelheti a Nemzetközi Űrállomással kapcsolatos álláspontját, és eldönthetik, megéri-e továbbra is asztronautákat küldeni az elavulófélben lévő ISS-re.

Dmitrij Rogozin, az állami kézben lévő Roszkoszmosz űrhivatal vezetője legutóbbi sajtótájékoztatóján elmondta, több mint húsz évig tartó kutatómunka után nem küldenek több űrhajóst a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére.

A Financial Times beszámolója szerint egy fontos korszak végét jelenti a döntés, hiszen az elmúlt két évtizedben a NASA-val és az Európai Űrügynökséggel (ESA) együtt komoly mérföldköveket sikerült elérniük az oroszoknak.

“Már megkezdtük a tárgyalásokat partnereinkkel a NASA-nál, az utolsó finomhangolásokat éppen most készítjük el. Ez nem azt jelenti, hogy 2025 után azonnal elhagyná mindenki az ISS-t, csupán átadjuk a szekciónkat a kollégáinknak” – idézte Rogozint a lap.

A hírek azután érkeztek, hogy kedden a szakember Twitter-profilján megjelent egy bejegyzés, amelyen a készülőfélben lévő leendő orosz űrállomás első modulja látszik, amint éppen végrehajtják rajta az utolsó simításokat.

Ha minden a megfelelő ütemben zajlik, akkor a tervek szerint Oroszország saját fejlesztésű űrállomása 2030-ig Föld körüli pályára állhat, ekkorra pedig már az ISS is olyannyira elavulhat, hogy a NASA-nak és az ESA-nak is új megoldásokon kell majd gondolkodnia.