Oxigént vont ki a Mars atmoszférájából a NASA Perseverance rovere

NASA
not image

Takács Petra

2021.április.22 - 15:20

Oxigént nyert ki a Perseverance rover a vörös bolygó ritka légköréből.

A NASA szerint lélegezhető oxigént vont ki a Mars ritka légköréből a Perseverance marsjáró kísérleti berendezése – írta az MTI. A robot kedden hajtotta végre az úttörő kísérletét, a rover MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) elnevezésű eszköze a Mars légkörének szén-dioxidjából állított elő 5 gramm tiszta oxigént. Ez egy asztronauta számára 10 percre elegendő levegőt jelentene.

Ez az első alkalom, amikor egy másik bolygó környezetéből olyan természeti erőforrást nyertek ki, amelyet az ember közvetlenül felhasználhatna. Trudy Kortes, a NASA Űrtechnológiai Misszióigazgatóságának vezetője kiemelte, a MOXIE nemcsak az első eszköz, amely egy másik bolygón oxigént állít elő, hanem a maga nemében az első technológia is, amely elősegítheti a jövőben más égitestek meghódítását.

Az eszköz elektrolízissel dolgozik: magas hőmérsékleten választja szét a szén-dioxid molekuláit, és állít elő oxigént. A Mars rendkívül ritka légköre 95 százalékban szén-dioxidból áll, a fennmaradó 5 százalékot elsősorban molekuláris nitrogén és argon adja. Az oxigén csak nyomokban van jelen.

A bőséges oxigénkészlet kritikus lesz, ha meg akarjuk hódítani a vörös bolygót. A NASA számításai alapján négy űrhajós Marsról történő felszállásához például 7 tonna rakétahajtóanyagra és 25 tonna oxigénre lenne szükség. Michael Hecht, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) munkatársa és a MOXIE-kísérlet vezető kutatója szerint egy egytonnás oxigénkészítő eszköz Marsra szállítása sokkal praktikusabb, mint 25 tonna oxigéné. Mint hozzátette, a Marson élő és dolgozó asztronautáknak egy évre mintegy egy tonna oxigénre lenne szükségük.

A MOXIE óránként tíz grammnyi oxigént tud előállítani. A szakemberek a következő két évben még legalább kilenc alkalommal akarják beindítani a berendezést.

A sikeres kísérlet egy nappal követett egy másik úttörő eseményt: először repült fel egy idegen égitesten egy robotizált helikopter. A MOXIE-hoz hasonlóan az Ingenuity nevű kétrotoros űreszköz is a Perseverance űrszondával utazott a Marsra.