Clouds
21 Budapest
Dollár
359,46 Ft
Euró
390,10 Ft
Font
444,07 Ft
Bitcoin
22,771 $

Már négy halottja van az amerikai rendbontásnak Washingtonban, káosz Trump körül

Külföld
not image

A T-800-as

Szerkesztő

A legfrissebb jelentések szerint négy ember halt meg abban a rendbontásban, amit Donald Trump hívői okoztak, akik nem voltak hajlandóak elfogadni a rivális Joe Biden győzelmét.

A legfrissebb jelentések szerint négy ember halt meg abban a rendbontásban, amit Donald Trump hívői okoztak, akik nem voltak hajlandóak elfogadni a rivális Joe Biden győzelmét.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

Mint ismeretes, a tüntetők támadás alá vették az Egyesült Államok Capitoliumát, amit végül be is vettek, de ez négy ember halálába került. A CNN jelentése szerint egy nő is van az áldozatok között, akit lelőttek.

Trump hívei Amerika egyik legismertebb épületét támadták meg, és ezzel káoszba borították a fővárost, miután az elnök sem volt hajlandó elfogadni a végeredményt. Ezzel egy olyan erőszakhullám vette kezdetét, melynek soha nem szabadott volna megtörténnie.

Nem sokkal délután 1 óra után Trump támogatói közül több százan lepték el a Capitolium területét, akik feldöntötték a korlátokat, és összetűzésbe keveredtek a tisztiekkel. Egyes ilyen tiszteket hazaárulóknak nevezték a munkájuk elvégzése miatt.

Körülbelül kilencven perccel később a rendőrség jelentése szerint a tüntetők már az épületben voltak. Röviddel ezt követően a rendőrök többeket is letartóztattak, és Mike Pence alelnököt szintén kimentették a kamarából, akinek a választói szavazatok számlálásban kellett volna szerepet vállalnia.

Délután három órakor már fegyvert is használtak az épület területén. A lelőtt nőt egyelőre nem azonosították, aki mellkasba kapta a lövést, és nem élte túl. A rendőrség vezetője, Robert Contee elmondta, hogy további három ember halt meg, akik szintén halálos sérüléseket szenvedtek.

Órákon át tartott a dulakodás a tüntetők és a rendőrség között. Az 1800-as évek óta nem volt példa arra, hogy ilyen támadás érje a híres épületet. Akkor nemcsak megtámadták a Capitoliumot, hanem fel is égették.

Megdöbbentő felvételek láttak napvilágot a támadásról, rendkívül sok volt az erőszakos jelenet, és mindenen a káosz lett úrrá. A jelentések szerint a helyi Nemzeti Gárda nem számított arra, hogy védelmet kell nyújtania, de végül a Védelmi Minisztérium őket is aktiválta a kialakult helyzet miatt. Ez az egész Nemzeti Gárdát érintette a fővárosban.

A kongresszusi vezetőket nem sokkal délután 5 óra előtt evakuálták az épületből, akik nem sérültek meg. A közelben lévői katonai bázisra vitték őket, miközben a Nemzeti Gárdát mozgósították. Tették ezt annak ellenére, hogy Trump kormánya a hét elején úgy döntött, ez a feladat a polgári rendvédelemé lesz.

Muriel Bowser, Washington polgármestere 18 órától az egész városra szóló kijárási tilalmat rendelt el, egészen reggel 6 óráig. Miután biztosították az épületet, a törvényhozók elkezdtek visszatérni a Capitoliumba, megerősítvén Biden Trump felett aratott győzelmét. Körülbelül este 8 órakor folytatódhatott a hivatalos eljárás, többek között az FBI embereinek biztosításával.