Clouds
21 Budapest
Dollár
359,52 Ft
Euró
390,21 Ft
Font
444,03 Ft
Bitcoin
22,787 $

Megrohamozták a Trump-hívők a Capitoliumot, teljes káosz tört ki Washingtonban (videókkal)

Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Megtörtént az, amitől nagyon sokan féltek demokrata oldalon, ugyanis megrohamozták Trump hívői a Capitoliumot, az Amerikai Egyesült Államok egyik legikonikusabb épületét, ahol az elektori szavazatok ünnepélyes számlálása zajlik.

Megtörtént az, amitől nagyon sokan féltek demokrata oldalon, ugyanis megrohamozták Trump hívői a Capitoliumot, az Amerikai Egyesült Államok egyik legikonikusabb épületét, ahol az elektori szavazatok ünnepélyes számlálása zajlik.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

Elszabadult a pokol Washingtonban, nem sokkal helyi idő szerint délután 1 óra után, amikor is a Trump-párti szavazók, teljesen felszerelkezve megkezdték a Capitolium ostromlását. A lázongókat állig felfegyverkezett rendőrsorfal fogadta, akiket rosszabbnál rosszabb jelzőkkel illettek, mint a „hazaáruló”.

Nagyjából 90 perccel később a tüntetőknek sikerült a rendőrök mögé jutni, és így bejutottak a Capitolium épületébe, melyet követően a Képviselőház és a Szenátus épületét is azonnal bezárták, valamint evakuálták. Még fegyveres összecsapás is történt a rendőrök és a tüntetők között, a hatóságoknak fegyvert kellett rántani egy tüntető ellen, aki be akarta törni a Képviselőház ajtaját.

A CNN úgy tudja, hogy Mike Pence amerikai alelnököt is ki kellett menekíteni az épületből, a tüntetők pedig éppen akkor törtek be az épületbe, amikor a két ház közös ülést tartott az elektori szavazatok miatt. A kongresszus tagjai a saját irodáikban maradtak, míg az ülésteremben maradtakat evakuálták.

Egy helyi forrás szerint mind a képviselők, mind a szenátorok biztonságban vannak már, a helyszínt direkt a tömeg miatt nem hozták nyilvánosságra. Egyelőre úgy tudni, a Capitolium rendőrsége az első emeletet biztosította a maszkos tüntetőkkel szemben, és a szövetségi hatóságok pedig már érkeznek a hely biztosítására.

Nagyon sok képviselőnél vették észre, hogy gázmaszkokban közlekednek az épületrészek között, ezt a hatóságok osztották ki nekik. A CNN úgy tudja, több kongresszusi tag is felhívta a családtagját, és elmondták, hogy biztonságban vannak.

Egy nőt ráadásul a Capitoliumban történt összecsapások során meglőttek, aki jelenleg kritikus állapotban van a CNN-nek nyilatkozó források szerint. Mint több forrás együttesen megerősítette a Capitolium épülete előtt „ismeretlen eredetű eszközökre” lettek figyelmesek, azt azonban nem erősítették meg, hogy a rendőröknek sikerült-e ezeket hatalmukba keríteni.

A Fehér Ház még nem nyilatkozott hivatalosan közleményben az esetről, de Donald Trump annyit kért a Twitteren, hogy a tüntetéseket ha lehet, tartsák békés mederben, és ne emeljenek kezet a rendvédelmi szervekre. Az elnök közvetlen körébe tartozó emberek közül többen is nyugalomra és békére szólítottak fel.

Trumpék egyébként megpróbálták megfúrni az elektori szavazatok megszámlálását, továbbra is azon alaptalan vádakra hivatkozva, hogy választási csalás történt. Trump azt akarta elérni, hogy a csataállamokból érkező elektorok ne szavazzanak le Joe Bidenre, ám ahogyan a CNBC is beszámolt róla, ezt a saját alelnöke, Mike Pence utasította el.

Mint a National Review is írja, maga Donald Trump is felhergelte némileg a tömeget azzal, hogy „szégyennek” nevezte a 2020-as amerikai elnökválasztásokat, és kijelentette, hogy soha nem fogja elfogadni annak eredményeit.

„Ma meg fogjuk látni, hogy a republikánusok kiállnak-e a választásaink integritása mellett, és ki mernek-e állni a nemzetünk mellett. A mi országunk már nagyon régóta ostrom alatt állt”

mondta a tömegnek.

Joe Biden is megszólalt a tüntetésekre és a Capitolium megrohamozására reagálva, és rendkívül erős szavakkal illette a helyzetet, úgy fogalmazott, „példátlan támadás érte az amerikai demokráciát”.

„A mostani órákban a demokráciánkat példátlan támadás éri, egy olyan támadás, amelyhez fogható nem láthattunk még. A szabadság citadelláját, a Capitoliumot támadták meg, az emberek képviselőit és a Capitolium rendőrségét támadták meg, akiket arra tettek ígéretet, hogy megvédik a képviselőket”

kezdte Biden.

„Itt az ideje világosan fogalmazni: a Capitoliumnál látható káosz nem Amerika, ez nem reprezentálja, amik vagyunk. Amit láthatunk, az egy maréknyi szélsőséges, akik a törvénytelenség mellé szegődtek. Ez nem ellenvetés, amit tőlük, láthatunk, hanem káosz, zendülés, aminek most azonnal véget kell vetni”

Valamennyi sajtóorgánumban egyébként kritizálják jelenleg a Republikánus Pártot, amiért nem állnak ki egységesen a tüntetések ellen. Van Jones, a CNN politikai elemzője például találóan úgy fogalmazott: „csak képzeljük el, mennyivel másabb lenne a helyzet, ha ez egy Black Lives Matter tüntetés lenne”.

Egy, a CNN-nek nyilatkozó Trump-közeli tanácsadó pedig elmondta, hogy a Fehér Házban is egyre inkább nő a feszültség, ugyanis az elnök nem csinál semmit, hogy megállítsa a Capitoliumban történő lázongást. Mint a tanácsadó mondta, egyszerűen nem akar kiállni a tömeg elé, hogy lenyugtassa a kedélyeket.

A CNN egyik helyszínen tartózkodó tudósítója például elmondta, hogy a Capitoliumon belül könnygáz szagát lehetett érezni, valamint több helyen is törmelék látható. Állítólag több ablakot is betörtek, egyelőre nem tudni, mekkora károkat okoztak a demonstrálók. A legaggasztóbb, hogy az épületen kívül a rendőrök már legalább kettő éles bombát találtak, amelyet azóta sikerült hatástalanítani.

A CNN egyik helyszínen tartózkodó tudósítója például elmondta, hogy a Capitoliumon belül könnygáz szagát lehetett érezni, valamint több helyen is törmelék látható. Állítólag több ablakot is betörtek, egyelőre nem tudni, mekkora károkat okoztak a demonstrálók. A legaggasztóbb, hogy az épületen kívül a rendőrök már legalább kettő éles bombát találtak, amelyet azóta sikerült hatástalanítani.

Reince Priebus, Donald Trump egyik korábbi kabinetfőnöke szerint a szabadság házára támadó tüntetők nem mások, mint belföldi terroristák, akik direkt a patriotizmusra hivatkozva bűncselekményeket követnek el, és ő is kiemelte, ennek köze sincs ahhoz, amelyet igazán az Amerikai Egyesült Államoknak lehet nevezni.

Eközben egy szintén CNN-nek nyilatkozó, tüntetőkhöz közel forrás megtudta, hogy a demonstrálók terve az, hogy egész éjszaka a Capitoliumban tartózkodjanak, hogy ezzel is csak elcsúsztassák az alkotmányos eljárást, amellyel kihirdetnék Bident győztesként. Joe Biden pedig kihangsúlyozta az elnök felelősségét:

„Az elnök szavai nagyon sokat számítanak, függetlenül attól, hogy jó vagy rossz elnök volt-e. Az elnök szavai legjobb esetben inspirálják, legrosszabb esetben fellázítják az embereket. Ebből kifolyólag arra szólítom fel Trump elnököt, hogy állíjon ki az ország televízió elé, és teljesítse az esküjét, vagyis védje meg az Alkotmányunkat, és vessen véget az ostromnak”

„A megválasztott képviselők biztonságának veszélyeztetése nem tüntetés, hanem lázadás. A világ ezt pedig mindenütt látja. Mint sok más amerikai, engem is sokkolt és elszomorított, hogy a nemzetünk, amely sokáig a demokrácia fénye volt, egy ilyen sötét pillanatba került”

Joe Biden végül leszögezte, hogy a következő négy évben az lesz az egyik legfontosabb feladata, hogy visszaállítsák az amerikai demokráciát a régi fényébe, és az eredeti alapokra helyezzék: a becsületre, a tisztességre, a tiszteletre és a joguralomra.

Cikkünk frissül…