Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,008 $

Kunhalmi Ágnes Magyar Péterről: ott bővíthette volna az ellenzéki tábort, ahol nem indul

Az MSZP társelnöke szerint Magyar Péter pont vidéken, a megyei listákon szólíthatta volna meg a kiábrándult fideszeseket, a Tisza Párt mégsem indult el, Budapesten azonban igen, ahol az ellenzék már visszaszorította a Fideszt.

...svg content...Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika

Koós Alexandra

Szerkesztő

„Tegye fel mindenki a kérdést, hogy ez valóban segíti-e a kormányváltást. Mert, ha valóban az a cél, hogy bővítsük az ellenzék szavazóbázisát, és ne csak újraosszuk azt, akkor pont a Fidesz által leginkább uralt, függőségi viszonyok millióival behálózott és sakkban tartott vidéki kistelepülések világában lehetne megtenni” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. Majd azzal folytatta:  mindenkinek joga van belépni a politika színpadára, ugyanakkor Magyar Péter korábban azt mondta, hogy a Fideszből kiábrándult, továbbá a bizonytalan, Orbán-ellenes szavazókat akarja megszólítani, és velük bővíteni az ellenzék táborát. Ennek ellenére nem vidéken indult el, ahol igazán erős a Fidesz, és ahol az MSZP társelnöke szerint „meg kellene törni a Fidesz derekát”, hanem Budapesten, amit 2019-ben az ellenzéknek sikerült visszafordítani a Fidesztől.

A Diákhitel Központ egykori vezetőjével kapcsolatban arra utalt, miszerint nem lehet egyszerre jobboldalról bővíteni az ellenzéki szavazótábort, meg újra is osztani az egész ellenzéki térfelet, mert ebből megint csak a Fidesz jön ki győztesen. „Az ellenzéki térfél sokszínű világát méltányolni kell, és arra törekedni, hogy ez a széles bázis elfogadja egymás gondolatait, nézőpontjait és létét. Ezért mondom, hogy nincs jó társadalom baloldal nélkül. Csak a baloldaliak akarják érdemben csökkenteni a társadalmi különbségeket, és mi értjük igazán azt, hogy a demokrácia, illetve a piacgazdaság önmagában nem képes társadalmi tömegek széles rétegeit felemelni, majd tartósan jobb életszínvonalon is tartani. Ezt a választójogi törvényt és politikai környezetet nem mi hoztuk létre, de ha ebben a rendszerben le akarjuk váltani a Fideszt, akkor az ellenzék nem hibázhat” – emelte ki. Soron kívül Verőcei halálos hajóbaleset: felvételek a kutatásról az eltűntek után

„Hiba, ha valaki azt hirdeti, hogy egyedül le tudja váltani Orbánt. El kell dönteni, hogy vagy az ellenzéket, vagy a kormánypártot akarod leváltani. Ma nem lehet kétfrontos csatát vívni, nem lehet egyszerre a Fideszt és az ellenzéket is leváltani. Nincs harmadik út” – jelentette ki Kunhalmi Ágnes. A jelenlegi választási rendszerben az MSZP-s politikus szerint Orbán Viktor leváltásához csak egy kiegyezésen alapuló széles körű szövetség vezethet, ahogyan azt Lengyelországban is tették. Ugyanakkor kiemelte: Magyar Péter nem akar összefogni később sem, és ezt minden alkalommal világossá teszi, ha pedig a szavazók mégis abban reménykednek, hogy majd meggondolja magát, akkor a szavazataik már most elvesztek. „Én például nem akarok egy Orbán Viktor nélküli Fidesszel sem összefogni” – magyarázta az Indexnek nyilatkozva.

„Nekem nem volt és nem is lesz Orbán Viktor demokratikus hős, mint aminek Magyar Péter tartja. Azzal sem értek egyet, amit nemrég egy lengyel lapnak megfogalmazott, hogy az első Orbán-kormány politikáját kívánná követni. Orbán már a csonka médiakuratóriumokkal, a parlamenti vizsgálóbizottságok létrehozásának megakadályozásával megmutatta, hogy kétharmados többség birtokában már akkor elkezdte volna a demokrácia lebontását. Ezért mondom már több mint tíz éve, mi lenne a teendő: ha az ellenzéki szavazók nem fogadják el egymást, és a nyilvánosság is a megosztottságot erősíti tovább, akkor ez oda vezet, hogy nem csak az ’oszd meg és uralkodj’ politikája érvényesül megint, hanem félő, Orbán Viktor is úgy tudja majd létrehozni a saját ellenzékét, mint Putyin Oroszországban. Valóban ezt akarjuk?” – tette fel a kérdést Kunhalmi Ágnes.

Korábban azt is megírtuk, hogy az MSZP társelnöke szerint nem teljesen értelmezhető, amit a Tisza Párt alelnöke csinál: Kunhalmi Ágnes attól tart, hogy Magyar Péter önjelöltsége megakadályozhatja az ellenzéki szavazótáborok összefogását a 2026-os választásokon. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy újabb üzenetet kapott Magyar Péter Dobrev Klárától: a Demokratikus Koalíció EP-képviselője szerint a köztévés meghívás után a jogászból lett politikusnak ott kellene lennie a Partizán pénteki vitáján. „Tegnap óta hivatalos, lesz a ’köztévében’ vita. Így most már tényleg nincs olyan érv, ami érthetővé tenné, hogy Deutsch Tamás és Magyar Péter nem akarnak ott lenni a Partizán pénteki vitáján! Én ott leszek a ’köztévében’ is, és várom Deutsch Tamás és Magyar Péter válaszát nemcsak a Partizán, de az RTL, az ATV, a Blikk, és a civilek EP-listavezetői vitafelkérésére is” – írta egy Facebook-posztban.

Bajnok a Manchester City, ismét lemaradt az aranyéremről az Arsenal

Az Arsenal közel lehetetlen helyzetből várhatta az angol bajnokság utolsó fordulóját, aminek a Manchester City volt a legnagyobb esélyese.

Győzelemmel köszöntek el Szoboszlaiék Klopptól a Liverpoolnál

A Liverpool számára már az utolsó forduló előtt eldőlt, hogy a harmadik helyen fejezik be a szezont, de nem volt mindegy, milyen hangulatban köszönnek el Jürgen Klopptól.