Fotó: MTI/AP/Alex Brandon
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A megkérdezettek szerint Trump újraválasztása esetén befejezné második ciklusát, illetve fizikai és mentális szempontból is elég egészséges lenne ehhez, míg Biden kapcsán kevesen gondolják ezt.

A CBS News/YouGov legutóbbi közvélemény-kutatásának eredményeiből az látszik, hogy a megkérdezett amerikaiak 50 százaléka Donald Trumpra szavazna 2024-ben, 49 százalékuk pedig Joe Bidenre, míg a választók 1 százaléka bizonytalan.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

De arra is fény derült, hogy a korábbi elnök 15 százalékponttal vezet a független szavazók körében, 57 százalékkal szemben Biden 42 százalékával. Illetve érdemes megjegyezni, hogy a spanyolajkú szavazók körében viszont Biden elnök, hat százalékpontos előnnyel vezet – írta a Magyar Nemzet a Breitbart beszámolója alapján.

A mintában szereplő, közel 2700 regisztrált választópolgár közül mindössze 34 százalék gondolja azt, hogy Biden újraválasztása esetén befejezné második ciklusát, míg 44 százalék úgy véli, hogy nem lenne képes erre. Ezzel szemben a legtöbb szavazó azt jósolja, hogy Trump befejezné a második ciklust.

A válaszadókat arról is megkérdezték, hogy Trumpot és Bident fizikailag és mentálisan elég egészségesnek tartják-e ahhoz, hogy elnökként dolgozzanak. Biden esetében csak 28 százalék gondolja, hogy elég fitt lenne ehhez, a többség szerint azonban Trumppal nem lennének nagyobb egészségügyi problémák.

A Harvard-Harris múlt pénteken közzétett felmérése pedig arra a megállapításra jutott, hogy Donald Trump még nagyobb előnnyel vezet Joe Biden előtt. Eszerint 44 százalék támogatja a volt elnököt, míg 40 százalék a jelenlegi elnököt, további 15 százalék pedig bizonytalan. Hozzátették, a függetlenek és a harmadik párti szavazók körében 40 százalékkal vezet Trump, Biden jelenleg 35 százalékon áll.