Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,527 $
Fotó: KCNA
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Észak-Korea rakétákat lőtt a tengerbe, Japán védelmi minisztériuma szerint az észak-koreai fegyverek valószínűleg ballisztikus rakéták voltak.

Dél-Korea szerint Észak-Korea csütörtökön két azonosítatlan lövedéket lőtt keleti vizeire, ezért úgy tűnik, a rezsim épp megújítja katonai képességeinek bővítésére irányuló kísérleti tevékenységét és nyomást gyakorol a Biden-kormányra, miközben a nukleáris tárgyalások továbbra is egy helyben állnak.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

Dél-Korea vezérkari főnöke szerint az amerikai és a dél-koreai katonaság elemzi az indításokat, amelyeket az észak-koreai keleti partvidék egyik területéről hajtottak végre, arról azonban nem volt azonnal szó, hogy a fegyverek ballisztikusak-e, vagy milyen messzire repültek.

A japán védelmi minisztérium közölte, hogy az észak-koreai fegyverek valószínűleg ballisztikus rakéták voltak, és nem jutottak el vizeire. Az indítások egy nappal azután történtek, hogy az amerikai és a dél-koreai tisztviselők azt mondták, hogy Észak-Korea hétvégén rövidtávú fegyverekkel, vélhetően cirkálórakétákkal lőtt a nyugati tengerébe.

Észak-Korea nukleáris programjáról folytatott tárgyalások elakadtak Kim Dzsongun Donald Trump volt elnökkel folytatott második csúcstalálkozójának összeomlása után, 2019 februárjában, amikor az amerikaiak elutasították az észak-koreai nagy szankcióenyhítés iránti igényeket, cserébe nukleáris arzenáljuk részleges átadásáért.

Észak-Korea eddig figyelmen kívül hagyta a Biden-kormány elérésére irányuló erőfeszítéseit, mondván, hogy csak akkor kezd bele értelmes tárgyalásokba, ha Washington elhagyja “ellenséges” politikáját. Kim nővére a múlt héten az Egyesült Államokkal szemben a hónap elején lezárult, Dél-Koreával folytatott, kombinált hadgyakorlatokat inváziós próba néven írta le, és figyelmeztette Washingtont, hogy “tartózkodjon a probléma generálásától” ha “nyugodtan akar aludni” a következő négy évben.

Alig néhány órával a csütörtöki indítások után Csung Eui-jong dél-koreai külügyminiszternek találkoznia kellett Szöulban Szergej Lavrov vendég orosz külügyminiszterrel, hogy megbeszéléseket folytasson Észak-Koreáról és más regionális kérdésekről. Dél-Korea elnöki hivatala közölte, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács sürgősségi ülést tart az indítások megvitatására.

A dél-koreai védelmi minisztérium közölte, hogy az északi vasárnapi rövid hatótávolságú tesztek voltak az első rakétakilövése 2020 áprilisa óta. Erre Joe Biden elnök is reagált, és újságíróknak azt mondta: “Nincs semmi meglepő abban, amit tettek.” Észak-Korea már korábban is tesztelte az új amerikai közigazgatásokat rakétakilövésekkel és más provokációkkal, amelyek célja az amerikaiak visszatérítése a tárgyalóasztalhoz.

Ahogy arról a Politico is írt, Trump első találkozása Kimmel Szingapúrban történt, 2018-ban azóta pedig Észak-Korea sem hajtott végre nukleáris vagy nagy hatótávolságú rakétakísérleteket, bár az elemzők úgy vélik, hogy mindketten továbbléptek terveiken.

Észak-Korea folytatta a rövid és közepes hatótávolságú rakétakísérleteket a nukleáris és nagy hatótávolságú kísérletek felfüggesztése alatt is, kiterjesztve azon képességét, hogy rakétáival elérjen Dél-Koreába és Japánba, beleértve az ottani amerikai bázisokat is. Miközben Kim legutóbbi beszédeiben megfogadta atomfegyver-programjának megerősítését, a maga módján üdvözölte az új amerikai kormányt azzal, hogy elmondta: kapcsolataik sorsa Washingtonon múlik.

A múlt héten Szöulban tett látogatása során Antony Blinken amerikai külügyminiszter szigorúan bírálta Észak-Korea nukleáris ambícióit és az emberi jogi helyzetet, és arra buzdította Kínát, hogy használja fel “hatalmas befolyását” annak érdekében, hogy lebeszélje Észak-Koreát a nukleáris tevékenységekről.