Kim Jodzsong felszólította Washingtont, a béke érdekében hagyjanak fel a dél-koreai hadgyakorlatokkal

Hanoi, 2021. január 11. 2019. március 2-án Hanoiban készített kép Kim Jo Dzsongról, az észak-koreai kommunista diktátor, Kim Dzsong Un húgáról, akit a megfigyelői várakozásokkal ellentétben nem választottak be az állampárt Politikai Bizottságába a Koreai Munkapárt nyolcadik kongresszusán 2021 januárjában. MTI/EPA/Reuters pool/Jorge Silva
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Észak-Korea vezetőjének húga szerint az Egyesült Államok jobban tenné, ha azonnali hatállyal beszüntetné a Koreai-félszigeten folytatott hadgyakorlatokat.

Kim Jodzsong keddi közleményében az észak-koreai vezetés nevében Joe Bident és kormányát kritizálta azután, hogy Antony Blinken államtitkár és Lloyd Austin védelmi miniszter Japánnal és Dél-Koreával tárgyalt a regionális problémákról.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

Phenjan fontolóra vette, hogy semmissé teszi a 2018-as bilaterális szerződést, amelynek lényege az volt, hogy csökkentsék a feszültséget észak és dél között, ezáltal elősegítve egy lehetséges fegyverszünet kibontakozását – írta a Sky News.

Kim Jodzsong elmondta, azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy lerombolnak egy újabb dél-koreai irodát a Gyémánt-hegynél, melynek működését egyébként Szöul még 2008-ban függesztette fel azután, hogy az épületben egy észak-koreai határőr lelőtt egy dél-koreai turistát.

„Árgus szemekkel fogjuk követni Dél-Korea viselkedését és hozzáállását, ha pedig provokatívvá válnak, akkor megtesszük a szükséges lépéseket” – figyelmeztetett Jodzsong a phenjani Rodong Szinmun újság hasábjain.

„Ezúton ragadnám meg az alkalmat, hogy üzenjek az új amerikai kormányzatnak is, amely lőporral fenyegeti szülőföldünket az óceán felől. Ha nyugodtan szeretnék álomra hajtani a fejüket az elkövetkező négy évben, jobban teszik, ha nem visznek véghez olyan dolgokat, amelyek megzavarhatnák a nyugalmunkat.”

Dél-Korea és az Egyesült Államok hadserege múlt héten kezdte meg hagyományos hadgyakorlatát, amely hét napig fog tartani, és csütörtökön már véget is érhet. A tesztek során leellenőrzik az őrállomások biztonságát, valamint hadszínterekkel kapcsolatos komputeres szimulációkat hajtanak végre a félsziget déli részén.