Dollár
381,55 Ft
Euró
394,44 Ft
Font
467,04 Ft
Bitcoin
24,467 $

Kim Jodzsong felszólította Washingtont, a béke érdekében hagyjanak fel a dél-koreai hadgyakorlatokkal

Hanoi, 2021. január 11. 2019. március 2-án Hanoiban készített kép Kim Jo Dzsongról, az észak-koreai kommunista diktátor, Kim Dzsong Un húgáról, akit a megfigyelői várakozásokkal ellentétben nem választottak be az állampárt Politikai Bizottságába a Koreai Munkapárt nyolcadik kongresszusán 2021 januárjában. MTI/EPA/Reuters pool/Jorge Silva
not image

Kulcsár Péter

2021. március 16. - 17:38

Észak-Korea vezetőjének húga szerint az Egyesült Államok jobban tenné, ha azonnali hatállyal beszüntetné a Koreai-félszigeten folytatott hadgyakorlatokat.

Kim Jodzsong keddi közleményében az észak-koreai vezetés nevében Joe Bident és kormányát kritizálta azután, hogy Antony Blinken államtitkár és Lloyd Austin védelmi miniszter Japánnal és Dél-Koreával tárgyalt a regionális problémákról.

Soron kívül Bokros Lajos: Az Orbán-kormány szakszerűtlen gazdaságpolitikája okozta a válságot

Phenjan fontolóra vette, hogy semmissé teszi a 2018-as bilaterális szerződést, amelynek lényege az volt, hogy csökkentsék a feszültséget észak és dél között, ezáltal elősegítve egy lehetséges fegyverszünet kibontakozását – írta a Sky News.

Kim Jodzsong elmondta, azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy lerombolnak egy újabb dél-koreai irodát a Gyémánt-hegynél, melynek működését egyébként Szöul még 2008-ban függesztette fel azután, hogy az épületben egy észak-koreai határőr lelőtt egy dél-koreai turistát.

“Árgus szemekkel fogjuk követni Dél-Korea viselkedését és hozzáállását, ha pedig provokatívvá válnak, akkor megtesszük a szükséges lépéseket” – figyelmeztetett Jodzsong a phenjani Rodong Szinmun újság hasábjain.

“Ezúton ragadnám meg az alkalmat, hogy üzenjek az új amerikai kormányzatnak is, amely lőporral fenyegeti szülőföldünket az óceán felől. Ha nyugodtan szeretnék álomra hajtani a fejüket az elkövetkező négy évben, jobban teszik, ha nem visznek véghez olyan dolgokat, amelyek megzavarhatnák a nyugalmunkat.”

Dél-Korea és az Egyesült Államok hadserege múlt héten kezdte meg hagyományos hadgyakorlatát, amely hét napig fog tartani, és csütörtökön már véget is érhet. A tesztek során leellenőrzik az őrállomások biztonságát, valamint hadszínterekkel kapcsolatos komputeres szimulációkat hajtanak végre a félsziget déli részén.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.