Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

Műholdas felvételek bizonyítják, ahogyan Észak-Korea megpróbálja elrejteni az atomfegyvereit

Phenjan, 2021. február 25. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke (k) az észak-koreai kommunista állampárt katonai bizottságának ülésén Phenjanban 2021. február 24-én. MTI/EPA/KCNA
not image

Nagy Noel

2021. március 3. - 13:29

A CNN birtokába jutott műholdas felvételekből egyértelműen látszódik, hogy Phenjan mindent megtesznek annak a létesítménynek az elrejtése érdekében, amelyről az amerikai hírszerzése források állítják, az atomfegyverek tárolására szolgál.

Mint az ausztrál Channel 9 is megjegyzi, az észak-koreai rejtegetés egy újabb bizonyítéka annak, hogy Joe Bidennek egy tiszta és mindenki előtt világos stratégiát kell felállítania, miként fogja kezelni Észak-Koreát és Kim Dzsongunt.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

A Middlebury Intézet szakértői elemzése során azt észlelték, hogy 2020 során a Yongdoktong nevű létesítmény környékén új épületeket húztak fel, amely a kutatók szerint arra szolgál, hogy elrejtse azokat a földalatti alagutakat, amelyek a feltételezett atomfegyver-tárolóhoz vezetnének.

Forrás: Maxar/CNN
Forrás: Maxar/CNN

Jeffrey Lewis professzor megerősítette, hogy míg a 2019. decemberi felvételek legalább két alagútbejáratot mutattak, addig 2021. februárjában már egy jól látható építményt húztak fel arra a helyre. Ez azért is fontos, mert a helyszínt a titkosszolgálatok már korábban beazonosították, mint az atomfegyverek egyik fő tárolóját.

A CNN birtokába jutott műholdas felvételek csak újabb bizonyítékai annak, hogy Észak-Korea ténylegesen nukleáris fegyvereket fejleszt és ezek már egyre inkább felhalmozza – bár erről már szinte mindenki tud. Két korábbi hírszerzési forrás elmondása szerint a frissen felhúzott épület mindenképpen titkosszolgálati vizsgálat tárgyát fogja képezni az Egyesült Államokban.

Forrás: Maxar/CNN
Forrás: Maxar/CNN

Az Egyesült Államok és szövetségesei túlzás nélkül tűkön ülve várják, mi lesz Joe Biden átfogó terve a kommunista diktatúrával szemben való fellépés terén. Észak-Korea egy olyan külpolitikai terület, amelynek kapcsán nem foglalt sűrűn állást a demokrata elnök.

Észak-Korea és az Egyesült Államok kapcsolata meglehetősen változékony volt Donald Trump alatt, történelmi jellegű volt, amikor hivatalosan találkozón vettek részt együtt, azonban érdemi előrelépés nem történt Phenjan részéről az atomfegyverkezés mérséklésére vonatkozóan.